Annons

Grannars klagan fördröjer rapsdiesel

Trelleborg • Publicerad 9 oktober 2006
Arkivbild: Bosse Nilsson
Arkivbild: Bosse NilssonFoto: 

Protester och överklagande mot Biobränslebolagets satsning i Södra Åby fortsätter att strömma in. Bolaget har fått byggnadslov för att bygga till spannmålsmagasinet som redan ligger där. I den tillbyggnaden är det tänkt att rapsoljan ska förädlas till rapsdiesel, RME.

Några av de klagande bor närmast infarten till lokalföreningen och RME-anläggningen, medan andra har sina fastigheter bortom bortersta hörnet på lokalföreningens område.

Annons

Det är framför allt buller från anläggningen som de klagande vänder sig mot.

Under måndagen kom två överklaganden in till länsstyrelsen. Ett av överklagandena innehöll inga argument utan advokaten begärde förlängd tid för att utveckla sin talan.

Det andra överklagandet gäller buller, dels från transporterna, dels från själva processen när rapskornen pressas så att oljan kan utvinnas. Men man hävdar också att verksamheten kommer att lukta och vara brandfarlig.

Samma klagande har också vänt sig till miljönämnden och ifrågasatt om inte riktvärdena för buller kommer att överskridas. Dessutom begär man att Biobränslebolaget ska åläggas att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning med att tänkbara störningar.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons