Grannar räddade barn från lägenhetsbrand

Två personer sitter anhållna för att ha startat en brand i en lägenhet på Hovslagaregatan i söndags morse. Familjen såg när elden anlades vid entrén. Grannar blev sedan hjältar när de räddade barnen från den brinnande lägenheten.
Trelleborg • Publicerad 21 november 2010
Branko Tasev har en nervskada i sin ena arm som gör att han i normala fall inte kan lyfta med den. Men när grannen sa till honom att ta emot barnen fick han oanade krafter. "Det måste vara Gud som gjorde det", säger Branko Tasev.
Branko Tasev har en nervskada i sin ena arm som gör att han i normala fall inte kan lyfta med den. Men när grannen sa till honom att ta emot barnen fick han oanade krafter. "Det måste vara Gud som gjorde det", säger Branko Tasev.Foto: Albin Brönmark

Brandfarlig vätska sprutades in genom brevinkastet i lägenheten på andra våningen. Sedan tog det eld. Klockan var omkring åtta på morgonen.

– Familjen var vaken och hörde att det lät från brevinkastet, säger Ewa-Gun Westford, informatör vid Skånepolisen.

Sex personer, tre vuxna och tre barn fanns i lägenheten. Deras försök att släcka elden på egen hand misslyckades.

– Jag tror att det var mannen i familjen som stampade på elden och fick lindriga brännskador, säger Ewa-Gun Westford.

I lägenheten intill låg Branko Tasev i sin säng.

– Jag låg i sängen och hörde skrik och att det var panik. Jag gick ut på balkongen och såg att det kom rök inifrån lägenheten bredvid. Ägaren kom ut och jag sa att de skulle gå ut. Men branden hade börjat i hallen. Så han sa: ta barnen!

Branko Tasev tog emot de två yngsta barnen mellan balkongerna. Det ena barnet är bara några veckor gammalt.

På marknivå, 2,5 meter nedanför, stod den andra grannen Dan Mortensen. Han hade hört bankande ljud och skrik på balkongräcket. När han gick ut fick han ta emot det äldsta barnet som släpptes från balkongen.

– Det blev till att fånga ungen och ringa brandkåren, säger Dan Mortensen.

När räddningstjänsten kom till platsen restes en stege och övriga personer i lägenheten kunde räddas. Efter en halvtimme var branden under kontroll och eftersläckning kunde påbörjas. Samtliga sex i den drabbade lägenheten, och två i lägenheten intill, fick åka till sjukhus för undersökning av rökskador.

Under eftermiddagen anhölls två personer misstänkta på sannolika skäl för att ha anlagt branden. Det är den starkare misstankegraden.

– Jourhavande åklagare Bo Albrektsson beslutade att de skulle anhållas i sin frånvaro. De anträffades omedelbart och är nu frihetsberövade och införda till polisen i Ystad, säger Ewa-Gun Westford.

De anhållna är en man och en kvinna, 41 och 34 år gamla. De har en relation till den drabbade familjen, men vilken relationen är vill Ewa-Gun Westford inte gå in på. Den drabbade familjens uppgifter ligger till grund för anhållandena.

– Man har berättat i förhör vissa omständigheter som gör att de här två kunnat misstänkas, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen kommer under morgondagen att genomföra en teknisk undersökning på platsen.

Branko Tasev och hustrun Vera Taseva beskriver de drabbade grannarna som mycket vänliga och trevliga. De tycker att det som hänt är skrämmande. Dan Mortensen i lägenheten under är glad att alla undkom levande från branden. Hans hustru Lina Mortensen är förbannad och rädd för vad som kunde ha hänt om branden fått ett annat förlopp.

– Det är inte klokt att sätta fyr i ett bostadshus, säger hon.

Den eldhärjade lägenheten, som är på ungefär 80 kvadratmeter, blev kraftigt rök- och värmeskadad och är obeboelig om den inte renoveras. Övriga lägenheter i huset ska ha klarat sig bra.

Henrik Kilefors
Niclas Sörensson, Henrik Kilefors
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.