Annons

Grannar överklagar silos i Fru Alstad

Två grannar överklagar genom sitt ombud byggnadsnämndens beslut att en anläggning med tre silobyggnader i Fru Alstad inte är bygglovspliktig.
Trelleborg • Publicerad 8 maj 2008
Grannar överklagar nu tre silos i Fru Alstad. Bild: Tomas Nyberg
Grannar överklagar nu tre silos i Fru Alstad. Bild: Tomas NybergFoto: 

Det handlar om en siloanläggning som byggts i form av tre runda torn och som byggnadsnämnden i Trelleborg menar inte är bygglovspliktig.

Nämnden anser att det handlar om ekonomibyggnader för jordbrukets behov som inte behöver bygglov, utan att det räcker med en bygganmälan.

Annons

Det anser grannarna är fel. I anläggningen ska spannmål inte bara lagras utan även torkas, något som inte behövs för normal drift på ett lantbruk, menar grannarna. Verksamheten har, enligt deras uppfattning, en industriell eller kommersiell karaktär som borde behöva bygglov. Att silon inte bara betjänar ett jordbruk utan tre, anser grannarna också är ett skäl för att det inte borde räcka med bygganmälan utan skulle behövas bygglov för anläggningen.

Från början startade bygget av anläggningen efter en bygganmälan, men efter att grannar hört av sig och klagat tog byggnadsnämnden upp frågan på ett sammanträde. Där blev emellertid beslutat att det inte behövdes något bygglov, utan att bygganmälan var tillräcklig.

Ett beslut som de båda grannarna nu genom sitt ombud överklagar till länsstyrelsen. Om de får gehör kan frågan visas tillbaka till byggnadsnämnden som då får pröva om anläggningen kan få bygglov.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons