Annons

Grannar överklagar detaljplan om rättspsyk

Beslutet att bygga det rättspsykiatriska centrumet på högklassig åkermark strider mot miljöbalken, menar fastighetsägare i området. Ringvägen riskerar dessutom att placeras närmare på ett ofördelaktigt sätt för Mellanköpinges kulturmiljö.
Trelleborg • Publicerad 17 juli 2013
Ritning över det tänka centret.
Ritning över det tänka centret.Foto: 

I tisdagens tidning skrev Trelleborgs Allehandaatt Per Klarberg (SD) överklagade kommunfullmäktiges beslut att anta detaljplanen som möjliggör att ett rättspsyk byggs i Mellanköpinge.

Nu överklagar även fyra personer som äger fastigheter i området. Man menar att detaljplanen strider mot miljöbalken eftersom den innebär att man ska bygga på högklassig jordbruksmark i onödan. Centrumet skulle lika gärna kunna placeras på annan plats.

Annons

Fastighetsägarna menar även att Region Skåne inte på ett tillräckligt bra sätt utrett möjligheterna att utnyttja mindre värdefull mark i Trelleborgs kommun. Man anser också att kommunen inte borde ta på sig uppgiften att anvisa mark för verksamheter som inte är direkt nödvändiga för kommunen.

Fastighetsägarna hävdar också att kliniken kan påverka hur ringvägen ska gå och därmed riskerar att bli placerad nära Mellanköpinges kultur- och boendemiljö samt Dalköpingeåns naturmiljö.

Beslutet överklagas nu till Länsstyrelsen.

Maria Sällberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons