Grand söker bidrag för digitalisering

Biografen Grand i Trelleborg söker kommunalt bidrag på 400 000 kronor för att digitalisera filmvisningen. Kostnaden för hela omställningen av de två salongerna på Grand ligger på 1,4 miljoner kronor.
Trelleborg • Publicerad 11 november 2011
Foto: Tom Wall
Grandbiografen måste träda in i den digitala tiden annars är det slut med premiärer på Trelleborgsbion.
Grandbiografen måste träda in i den digitala tiden annars är det slut med premiärer på Trelleborgsbion.Foto: Tom Wall

Det brådskar med att ställa om till digital filmvisning. Enligt brevet till kommunen från Mathias Rost på Grand kommer det redan från nästa år att bli omöjligt att visa nya filmer för de biografer som inte bytt från gamla tiders 35 millimeters film till digitala filmkopior.

Det finns ett statligt bidrag för bytet till små och medelstora biografer. Bidraget förutsätter att biografen ställer upp med lika mycket och att kommunen också bidrar, enligt brevet.

Om kommunen inte vill ställa upp med pengar så kan en sänkning av hyran från det kommunala bolaget Östersjöterminalen också räknas som ett bidrag, som gör att Grand har lättare att få det statliga bidraget för omställningen, uppger Mathias Rost i sitt brev.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.