Annons

Granater hittades vid Falsterbostranden

I lördags eftermiddag fick många strandbadare i Falsterbo abryta badandet när en snorklande dykare upptäckt två granater på havsbotten, på en och en halv meters djup, cirka 50 meter från land.
Trelleborg • Publicerad 20 juli 2003

Polisens bombtekniker tillkallades till platsen, som också är militärt övningsområde, och gjorde bedömningen att granaterna kunde transporteras in till land utan risk. En militär ammunitionsexpert, Magnus Carlsson, på semester i Höllviken tillkallades också. Han kunde konstatera att granaterna var ammunition till ett gammalt raketgevär och ofarliga. Någon sprängning behövdes därför inte genomföras på plats. Enligt Magnus Swall, inre vakthavande befäl i Ystad, planerade polisen att spränga granaterna på säker plats under söndagen. Vid halvfemtiden kunde badgästerna utan oro fortsätta med strandaktiviteterna. Granaterna har troligtvis skjutits ut i havet för flera år sedan och sedan långsamt sköljts in mot land. Enligt polisen är det inte ovanligt att bombtekniker får rycka ut och desarmera granater vid militära skjutområden. - Det händer titt som tätt, oftast att fiskare får upp något från 2:a världskriget i sina nät, säger Magnus Swall.

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons