Annons

Granat över hundra år gammal

Byborna och campinggäster evakuerades när granaten forslades under eskort från Bingsmarken till Kabusa där den oskadliggjordes. Nu har det visat sig att det var en över hundra år gammal övningsgranat som orsakade det stora pådraget.
Trelleborg • Publicerad 29 augusti 2012
Foto: 

Den var helt ofarlig men det gick inte att avgöra förrän den sprängts på skjutfältet.

Johan Eklöf vid den ammunitionstekniska avdelningen på Swedec har gått igenom en diger samling ritningar på gammal ammunition och kommit fram till att det var en övningsgranat från tidigt 1900-tal.

Annons

– Antingen är det ammunition till en fästningshaubits från 1902 eller en positionshaubits från 1906, säger han.

Granaten vägde lite drygt 40 kilo och var 55 centimeter lång.

Eftersom det var en övningsgranat var den laddad med något ofarligt, kanske sågspån. Vissa övningsgranater har en liten laddning som ska göra att det ryker när den slår ner, men granaten som sprängdes för ett par veckor sedan i Kabusa hade ingen laddning över huvud taget.

Det är en gåta hur den hamnade i trädgården där den upptäcktes när man klippte gräset.

Men Johan Eklöf säger att det är ganska vanligt att Swedec, totalförsvarets ammunitions- och minröjningsenheter i Eksjö, får rycka ut.

– Det händer en eller två gånger i veckan.

Vanligtvis är det någon ofarlig granat eller annan ammunition som tagits som souvenir. Sedan faller den i glömska och slängs på tippen eller i soporna när man röjer, kanske i ett dödsbo. Johan Eklöf påpekar att det är mycket bättre att ringa polisen när man hittar den hemma än att den slängs och sedan för tas om hand under största försiktighet eftersom man inte vet om den är farlig eller inte.

Ann-Louise Olander
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons