Annons

Gott om vatten på slätten

Översvämmade källare, vattenfyllda vägar och nybildade sjöar. Söderslätt drabbades ordentligt av regnet under torsdagen och fredagen.
Trelleborg • Publicerad 6 juli 2007
Peter Olsson och Tommy Carlsson i Södra Åby drabbades båda av översvämningar i sina källare efter allt regn som föll under torsdagen och fredagen. Men de är vana vid att drabbas och har investerat i egna pumpar för att bli av med vattnet. Bild: Malin Palm
Peter Olsson och Tommy Carlsson i Södra Åby drabbades båda av översvämningar i sina källare efter allt regn som föll under torsdagen och fredagen. Men de är vana vid att drabbas och har investerat i egna pumpar för att bli av med vattnet. Bild: Malin PalmFoto: 
Södra Åby var en av de byar som delvis lades under vatten efter torsdagens skyfall.
Södra Åby var en av de byar som delvis lades under vatten efter torsdagens skyfall.Foto: 
När avloppet slutar fungera får de boende i Södra Åby toaletter utplacerade.
När avloppet slutar fungera får de boende i Södra Åby toaletter utplacerade.Foto: 

Under torsdagskvällen och fredagsförmiddagen gick telefonen varm hos kommunen. Åtskilliga fastighetsägare begärde hjälp efter att avloppsvatten svämmat över i källare.

I centrala Trelleborg klarade de flesta gatorna sig från större översvämningar.

Annons

Men på väg 108 vid järnvägsviadukten i höjd med Kapphög stod vägen under ett par decimeter vatten. Även ute på landsbygden var det översvämmat på vissa vägar.

Redan på torsdagskvällen samlades en krisgrupp från kommunen med bland andra kommunalrådet, gatuchefen och en va-ingenjör.

Man bedömde då att man inte hade läget fullt under kontroll men på torsdagsförmiddagen menade gatuchef Staffan Stål att man åter hade kontroll över situationen.

- I Trelleborg har vi inte haft några problem inom mitt ansvarsområde som är gator och vägar. Däremot har det varit lite problem inåt land. Diken och kulvertar är fyllda och pumpstationerna orkar inte mer, säger han.

Christer Gullstrand är va-ingenjör på Trelleborgs kommun och han tog i går emot anmälningar från fastighetsägare som drabbats av översvämmade avlopp. Om de som drabbats kommer att få ersättning eller ej återstår att se.

- I första hand hänvisar vi till de egna försäkringsbolagen. Några ersättningar har vi inte tagit ställning till. Än vågar jag inte säga för mycket, säger han.

Många fastighetsägare kräver att kommunen åtgärdar de orsaker till att det blir översvämningar i källarna. Men några beslut om åtgärder är enligt Christer Gullstrand ännu inte fattade.

För dem som kontaktade kommunens serviceavdelning för att få hjälp av spol- och slambilar kunde väntan bli lång. Rutinarbeten fick gå före för att förebygga fler översvämningar. Arbetsbelastningen blev dessutom extra hög eftersom Skateholm och Beddingestrand drabbades av en vattenläcka under fredagsmorgonen.

I Södra Åby hade byns damm svämmat över ordentligt under fredagen och fotbollsplanen liksom lekplatsen stod helt under vatten. Hos fastighetsägarna intill ängen mitt i byn gick pumparna för fullt i källarna.

- Den här gatan är ökänd. Såhär brukar det alltid bli på våren när snön smälter. Men aldrig på sommaren, säger Peter Olsson, en av fastighetsägarna. Han liksom grannarna har investerat i egna pumpar och sett till att inte ha så mycket saker förvarade i källarna. Orsaken till översvämningarna är enligt Peter Olsson problem med avloppen.

Annons

- Det finns gammalt groll med kommunen om vems ansvar det är, säger han.

Hans granne Tommy Carlsson hade en halvmeter högt vatten i källaren när han kom hem i torsdags kväll och satte igång pumpen.

- Det är rätt så räligt eftersom det är avloppsvatten.

Under fredagsnatten fick de boende på gatan toaletter utplacerade av kommunen eftersom deras egna inte fungerade. Och det är inte första gången.

- Vi får ringa när det behövs så kommer de, säger Tommy Carlsson.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons