Annons

Gott om ätliga svampar i skogen

Det var många som på söndagen tog chansen att lära sig mer om svamp när Naturskyddsföreningen i Trelleborg ordnade en svampexkursion tillsammans med svampexperten Claes Ingvert från Skånes mykologiska förening.
Trelleborg • Publicerad 5 oktober 2003
BILD: Claes Nyberg
BILD: Claes NybergFoto: 

BILD: Claes Nyberg - När det brukar finnas svamp så brukar det finnas här. Men det är mycket människor också som plockar så det är alltid en chanstagning, kommenterade Claes Ingvert sitt val av svampställe i skogarna söder om Vombsjön. Det behövdes inte många steg i skogen innan Anita Johansen från Trelleborg började fylla den medhavda papperspåsen med några ljusbruna svampar som hade en liten ring runt foten och nästan som lite ludd ovanpå. - Det är rynkad tofsskivling. Jag har just ätit den i Jämtland under två veckor utan att dö så den är ätlig, det vet jag. Den är lika läcker som en kantarell, konstaterar hon nöjt. Efter att gruppen gått för sig själva en stund i det daggvåta skogsbrynet samlas alla runt Claes Ingvert som håller upp svamp efter svamp och artbestämmer dem snabbt. Genast ställs frågan; är den ätlig? - Vi ska lära oss den här. Den är vanlig här omkring. Det är en brunsopp och det är en bra matsvamp. Trycker man på sporerna undertill så blir de lite blåfärgade, titta här, instruerar Claes Ingvert. Någon sträcker fram en ljusbrun svamp med rödbruna prickar på hatten. - Det är en prickmusseron och den är inte ätlig, konstaterar Claes Ingvert snabbt och genast kastas ett dussintal svampar ur gruppens korgar. BILD: Claes Nyberg Alla får också en instruktion om hur man känner igen en kremla. - Det finns 250 olika kremlor i Sverige. Det viktigaste är att veta att det är en kremla. Bryter man foten på en kremla så smulas den sönder. Är det en skivling blir det trådigt när man bryter den, säger Claes Ingvert och ger sedan rådet att provsmaka lite om man konstaterat att det är en kremla. - Är den mild och god med nästan lite mandelsmak så är den ätlig. Den får inte vara skarp i smaken, då går den inte att äta, säger han. Visserligen kan det vara bra med en svampbok men Claes Ingvert ger ett exempel på att det inte alltid går att lita på böckernas bedömningar av ätliga svampar. Särskilt inte om böckerna har några år på nacken. - Det här är en riddarmusseron och den har alltid ansetts vara en utmärkt matsvamp, men den har på senare tid orsakat förgiftningsfall i Europa och det är oklart varför. Det är något skumt därför håller man sig undan den i dag, säger han. Sigun Grönlund, ordförande i Naturskyddsföreningen i Trelleborg var mer än nöjd med svampexkursionen. - Eftersom det är sådan väldigt stort intresse så måste vi göra det nästa år också, säger hon.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons