Annons

Göran Persson angrep Reinfeldt på SSU-kongressen

Efter mycket velande dök till slut partiledaren upp på SSU:s kongress i Linköping. I ett tal till kongressombuden gick han till hårt angrepp mot moderatledaren Fredrik Reinfeldt som han anklagade för att förbereda ett brutalt systemskifte.
Trelleborg • Publicerad 5 augusti 2005

Från början hade partiordförande Göran Persson meddelat att han inte skulle besöka kongressen på grund av sin semester. Tidigt på fredagen skulle enligt programmet partisekreteraren Marita Ulvskog ha talat, men Göran Persson dök i stället oannonserad upp inför de överraskade ombuden.

Talet utformades till ett angrepp på moderaternas politik. Men det handlade också om behovet av att reformera FN och EU. Persson konstaterade att om det vore val i dag skulle det mycket väl kunna bli en borgerlig regering, givet det politiska läget.

Annons

– Vi har en höger i Sverige som har gjort det som många högerpartier har gjort runt omkring i världen. De har droppat sina mest utmanande krav. De har gjort en så kallad "makeover", en "extreme makeover". Och så kommer man ut i en ny förklädnad. Men vi ska inte lura oss av detta, sade Persson.

Enligt Persson är det "de arbetslösa, de sjuka och pensionärerna" som kommer att få betala för systemskiftet. Han jämförde den tidigare moderatledaren Bo Lundgren med den nuvarande Fredrik Reinfeldt.

– Bo Lundgren hade den egenheten att han sade vad moderaterna tänkte, och det gjorde honom till en idealisk motståndare, enkelt uttryckt.

Göran Persson gick också till hårt angrepp mot vad han kallade för moderaternas systemskifte.

– Jag vill påstå att det systemskifte som Fredrik Reinfeldt förbereder är mer brutalt på sätt och vis än det som Bo Lundgren stod för. Skillnaden är att Bo Lundgren stod för sitt systemskifte, Fredrik Reinfeldt smyger med det, sade Persson. (TT)

Andreas Henriksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons