Google fällt i upphovsrättsmål

Amerikanska nättjänsten Google har stämts av en grupp tidningar för att publicera deras nyheter utan varken ersättning eller tillstånd.
Trelleborg • Publicerad 13 februari 2007

Google erbjöd internetsurfare gratis tillgång till artiklar som tidningarna själva tar betalt för.

Domstolen gick på tidningarnas linje, sade en advokat för deras sammanslutning Copiepresse till europeiska och amerikanska nyhetsbyråer.

Domstolen fällde Google redan i september, sedan företaget låtit bli att visa sig i rätten. Det beslutet tvingade Google att ta bort artiklarna, eller betala en daglig bot på motsvarande omkring 9 miljoner kronor. Domstolen gick senare med på att ta upp fallet igen och höra Googles argument.

Googles advokater har i sin tur anklagat tidningarna för protektionism, och har hävdat att nätföretaget inte brutit mot upphovsrättslagarna när det publicerat rubriker och några rader text ur nyheterna, med en länk till originaltexten bifogad.

Copiepress har också krävt att franska motsvarigheten Yahoo ska sluta reproducera snuttar ur belgiska nyhetsrapporter.

De flesta belgiska tidningar erbjuder dagsfärska artiklar gratis på nätet, medan läsare avkrävs prenumeration för att läsa arkiverade artiklar. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.