Golvtillverkare överklagar till HD

Det är inte bara i USA som Pergo och Välinge tvistar. Runt om i världen finns liknande tvister och parterna möts även i svensk domstol.
Trelleborg • Publicerad 26 mars 2002

Pergo överklagar nu en hovrättsdom som gäller upphovsrätten. Hovrätten förklarade i december att Välinge har upphovsrätten till en ritning som gjordes i samband med en patentansökan till Patent- och Registreringsverket (PRV) 1993. I och med domen undanröjdes Trelleborgs tingsrätts dom från 1999, men Pergo ger inte upp. - Det här är ett mycket litet mål jämfört med det i ITC. Men vi har överklagat till Högsta domstolen eftersom vi anser att ritningen inte skyddas av upphovsrätten, säger Annette Kumlien. I samband med att Välinge lämnade in sin patentansökan om hopfogning av golvskivor blev ansökan offentlig. Därefter sökte Pergo, eller Perstorp som företaget hette då, patent på ett liknande fogsystem. Trelleborgs tingsrätt fann att Välinges ritning inte uppnått så kallad verkshöjd, det vill säga att ritningen inte var så självständig eller originell att den var skyddad av upphovsrätten. Men hovrätten fann att så var fallet. - Hovrättens dom innebär att vi nu ska få svensk domstol att döma att Pergo gjort intrång och att döma ut skadestånd för den skada som intrånget inneburit, säger Darko Perván, vd för Välinge Aluminium. Darko Perván var nyligen tillbaka i Trelleborgs tingsrätt. Han stod åtalad för övergrepp i rättssak efter en incident under upphovrättstvisten 1999. Men åtalet ogillades.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.