Golfbana i Stora Slågarp väcker känslor

Nils Ellerström i Stora Slågarp vill satsa på en golfbana på sina marker. Förverkligas idén blir det en anläggning med 18 hål på totalt 600 000 kvadratmeter eller 60 hektar.
Trelleborg • Publicerad 8 december 2003

Går allt i lås väntas en rejäl satsning med investeringskostnader på 25-30 miljoner kronor, där klubbstuga finns inkluderad. Ellerström ska i så fall skjuta till eget kapital och låna pengar. Förslaget att anlägga en golfbana i byn både välkomnas och möter motstånd. - Jag vill inte ta ställning ännu. Först det hela undersökas. Är det inget som sätter käppar i hjulet tycker jag det är en bra idé att satsa på en golfbana där, säger kommunalrådet Egil Ahl (s), som träffade Nils Ellerström tillsammans med oppositionsrådet Lars-Arne Christensson och representanter från miljö-, respektive byggnadsnämnden. En av de hårdaste motståndarna till en golfbana är Ulla Melin Emilsson, som bor i samhället: - Byn kommer att förstöras. Jag flyttat hit för att få lugn och ro inte för att mötas av ständig trafik. Blir det aktuellt med en golfbana tvingas man bära hjälm för att inte få golfbollar i huvudet. Jag hatar absolut inte golf. Man får gärna utöva den sporten - men inte här, dundrar hon. Just nu pågår en process: Nils Ellerström ska presentera sin planer, en egen miljökonsekvensutredning. Därefter ska tjänstemännen utreda lämpligheten och slutligen ska de förtroendevalda i byggnadsnämnden ta ställning till förslaget. Diskussioner har också förts mellan markägaren och Agenda 21 samt Lip, Lokala investeringsprogrammet, eftersom det naturskyddade våtmarksområdet Åmossarna ligger i närheten. Nils Ellerström har omvärderat sin tidigare plan och bedyrar att hans golfbana inte ska inskränka på Åmossarna: - Det kommer inte att skada naturen. Det är inte fråga om någon brutal exploatering. Anläggningen ska vara i samklang med naturen, hävdar Nils Ellerström.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.