Annons

Godsträdgården rekonstrueras

"Markinge Sätes-gård, som låg vid wägen, hade i Trägården åtskilliga unga Walnötteträn." Så beskrev Carl von Linné Stora Markie gård som han passerade den 25 juni 1749.
Trelleborg • Publicerad 25 april 2005
Trädgården på Stora Markie gods håller på att rekonstrueras. Just nu letar, från vänster, Katharina Jeschke, Patricia Vinkka och Üve Hillep material om hur den sett ut under tidigare skeden. Bild: Tomas Nyberg
Trädgården på Stora Markie gods håller på att rekonstrueras. Just nu letar, från vänster, Katharina Jeschke, Patricia Vinkka och Üve Hillep material om hur den sett ut under tidigare skeden. Bild: Tomas NybergFoto: 

Det är inte mycket till beskrivning men ändå till en viss hjälp för de elever från landskapsarkitektutbildningen i Alnarp som nu ska försöka rekonstruera hur trädgården på Stora Markie sett ut genom tiderna.

Stora Markie är ett av Skånes äldsta gods, byggt någon gång under medeltiden, så det finns en lång historia att rekonstruera med hjälp av bilder, ritningar, foton, handlingar och beskrivningar som Linnés. Men även den nuvarande växtligheten kan vara en hjälp.

Annons

– Det kan vara gamla träd, vårlökar eller växter som finns kvar, säger Patricia Vinkka, en av eleverna. Det kan vara buxbomsparterrer som nu är ett ogenomträngligt buskage.

Som en del i utbildningen ska eleverna rekonstruera trädgårdarna vid och landskapet runt omkring fyra gods i södra Skåne, Börringe kloster, Marsvinsholm, Lilla Ruuthsbo och Stora Markie.

– Det enda vi kan veta säkert är det som finns nu, säger Üve Hillep. Ritningar eller skisser kan vara förslag som aldrig genomförts.

Därför vill också eleverna komma i kontakt med personer som har egna minnen av hur det sett ut på Stora Markie, eller som har material som kan berätta.

– Vi vet att ägarna sällan bott här, säger Patricia Vinkka. Så det har nog inte varit så mycket park här.

Troligen var trädgården mer av den formella typen som var på modet då medan den 100 år senare tagit intryck av modet och förändrats åt det engelska hållet.

– Varje ägare lägger till och tar bort efter sin egen smak, säger Katharina Jeschke. Det hade varit bra om det blev dokumenterat. Vi behöver hitta folk som vet.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons