Godset i hamnen minskar svagt

Mängden gods som fraktas via Trelleborgs hamn minskar svagt under först halvåret i år.
Trelleborg • Publicerad 17 juli 2005

Det handlar om järnvägsgodset, som fortsätter nedåt, under först halvåret i år med elva procent, och drar ner helheten för hamnen.

– Det är en trend som vi sett under flera år, säger Leif Borgemark, vd för Trelleborgs hamn.

Orsaken till att järnvägsgodset går nedåt under flera år är att kunderna vill ha mer flexibla lösningar, som lastbilarna kan erbjuda.

– Men vi satsar ju mycket på kombitrafiken i vår nuvarande stora ombyggnad, och den trafiken ökar, säger Leif Borgemark.

Kombitrafik är kombinerad transport på landsväg och järnväg. Ett exempel är att godset lastas på en dragbil med påhängsvagn som körs till en järnvägsterminal där hela påhängsvagnen lyfts ombord på en järnvägsvagn. Påhängsvagnen transporteras sedan till mottagande järnvägsterminal där en ny dragbil hämtar den för färd till slutmålet.

Leif Borgemark är också övertygad om att den vanliga godstrafiken på järnväg kommer att öka igen, framöver.

– Vi tror starkt på järnvägen, säger han.

Inte minst ut miljösynpunkt är järnvägen framgångsrik. Det kan innebära en ökning framöver om kostnaderna blir annorlunda fördelade.

– Järnvägstrafiken är dock beroende av att stora mängder fraktas mellan två stora orter, säger Leif Borgemark. Men under första halvåret i år fortsätter alltså den nedåtgående trenden för järnvägen. Lastbils-trafiken däremot ökar med cirka fyra procent. Den konventionella trafiken via Trelleborgs hamn minskade också, mest beroende på mindre spannmålsfrakter.

Sammantaget innebär det en minskning under första halvåret i år av godsmängden via Trelleborgs hamn med 0,7 procent.

Sammanlagt fraktas omkring 5,5 miljoner ton gods via Trelleborgs hamn under ett halvt år.

Antalet passagerare som åket med färjorna via Trelleborgs hamn under första halvåret minskade också jämfört med samma period 2004.

– Det handlar till största delen om att TT-Line lade ner trafiken med katamaranen Delphin, säger Leif Borgemark.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.