Annons

Lantbrukare räddades från brinnande gödselstack

Kraftig rökutveckling drabbade trakten kring Villie och Hammarlöv, sedan en stor gödselstack självantänt.
Villie • Publicerad 11 maj 2020
Räddningskåren hade ett digert arbete framför sig med att släcka den brinnande och glödande gödselstacken strax väster om Villie.
Räddningskåren hade ett digert arbete framför sig med att släcka den brinnande och glödande gödselstacken strax väster om Villie.Foto: Lars Thulin

Larmet om den brinnande högen gödsel, som ligger på en 60 gånger 60 meter bred betongplatta och kan vara så hög som tio meter, kom vid 15.30 på måndagen.

Eftersom gödselhögen är friliggande förelåg ingen risk för spridning av elden. Brandkåren fick istället inrikta sig på att få ner det lastarfordon som när branden bröt ut fanns uppe på högen – med dess ägare vid ratten. Även efter det att både lantbrukaren och lastaren kommit ner återstod ett digert släckningsarbete.

Annons

– Det kan bli ett utdraget räddningsarbete. När det väl tar sig kan det vara som en kolmila, säger Gustav Sandell på informationscentralen RC Syd.

– I nuläget är det inte någon fara för någon bebyggelse, men man ska undvika röken. Skulle man känna obehag ska man hålla sig inne.

Under måndagskvällen fortsatte tre kårer – Trelleborg, Vellinge och Östra Grevie deltidskår – med att gjuta vatten över den glödande högen. Avsikten var att åtminstone få ner rökplymen från gödselstacken.

Lars ThulinSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons