Annons

Gods för miljoner stals från Jordberga

Ett stort byte i form av flera hundra silverföremål och smycken. Det blev resultatet av inbrottet på Jordberga slott i början av januari. Stöldgodset uppges vara värt ett par miljoner kronor.
Trelleborg • Publicerad 30 januari 2014

– Det är saker som funnits i släkten i många år, det känns tråkigt för hela familjen. Det är kulturskatter som hör till Jordberga och trakten här, säger Otto von Arnold, ägare till slottet.

När inbrottet inträffadevar han och hustrun utomlands. Larmet om inbrottet kom till polisen på kvällen den femte januari. Själv fick han kännedom om det först dagen efter och reste genast hem. Det visade sig då att tjuvarna tagit en stor mängd antika silverföremål och släktklenoder i form av ljusstakar, bestick, silvertallrikar och smycken.

Annons

Nu har försäkringsbolaget gått ut med en efterlysning av föremålen och utlovar även en belöning till den som kan lämna uppgifter som leder till att brottet klaras upp och att det som stulits återfinns.

– Det är en grej som försäkringsbolaget har hittat på själv. Men vi får hoppas på att deras och polisens arbete leder till att sakerna kommer tillbaka, säger Otto von Arnold.

Enligt polisen har man inte mycket att gå efter inbrottet. Inbrottslarmet gick klockan 18.46. Därefter körde en väktare dit och konstaterade att det varit inbrott. Polisen larmades klockan 19.10.

– Det gick såklart en tid innan vi hann dit, säger Mikael Björk, polisens spaningsledare.

Hittills har man fått en uppgift att en mörk bil ska ha setts i samband med inbrottet men polisen söker nu efter fler vittnesmål. Mikael Björk ser positivt på att försäkringsbolaget har gått ut med annonser och utfäst en hittelön.

– Det kan vara ett sätt att lösa brottet. Det är inget man brukar göra vid vanliga inbrott men stöldgodset här har ett annat värde. Det är inte bara saker som har ett värde för familjen utan det finns ett kulturvärde för Sverige, säger han.

Även Mikael Björk hoppas att stöldgodset kommer att återfinnas och att brottet kommer att kunna klaras upp.

– Nu är det klassiskt polisarbete som krävs. Vi tar in vittnesuppgifter och kollar på nätet och tar kontakt med auktionsfirmor. Jag hoppas att stöldgodset inte är nedsmält utan kvar i sitt ursprungliga skick.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons