Annons

Gode män kritiska till boende

Pojkar som mår dåligt, för lite mat och personal som berättar att verksamheten har brister. Två gode män har slagit larm om missförhållanden på etableringsboendet Pegasus. Men efter tillsyn anser Socialstyrelsen att Trelleborgs kommun överlag sköter boendet bra.
Trelleborg • Publicerad 12 april 2012

Två gode män har vid två olika tillfällen skrivit till Socialstyrelsen om problem på etableringsboendet Pegasus där ensamkommande flyktingbarn bor. Boendet låg då i Västra Torp men har nyligen flyttat in i den så kallade Gula villan på Östergatan.

I december förra året gjorde en god man en anmälan efter att en pojke som bor där mådde så dåligt att han lämnade boendet och vägrade komma tillbaka. En läkare på BUP akutavdelning i Malmö kontaktades och läkare Klas Henriksson skriver i ett utlåtande bland annat att personal på boendet han talat med vittnar om att verksamheten inte fungerar bra och att alla ungdomar som bor på Pegasus verkar må dåligt. Läkaren skriver: ”Det är i dagens läge ohållbart och orimligt att en ungdom ska må så dåligt som pat. uppenbart gör, på grund av yttre omständigheter i form av ett dåligt fungerande boende.”

Annons

Pojkens gode man gjorde en anmälan om tillsyn till Socialtjänsten och skriver bland annat till myndigheten att de boende berättat att de får för lite mat och är hungriga hela tiden. Detta har framförts till personalen utan att något händer.

Enhetschef Tomas Djurfeldt vill inte gå in på en enskild pojkes hälsa. Personalens bild av verksamheten stämmer heller inte, anser han:

– Det var en timanställd som läkaren pratade med. Han var inte införstådd med rutinerna på boendet.

Att de boende skulle gå hungriga håller han inte heller med om.

I mars i år skickas ytterligare ett uttalande från en annan god man till Socialstyrelsen. I den framförs ytterligare kritik mot boendet Pegasus. Bland annat mot rutinerna kring måltider: ”Ingen finns för att vägleda pojkarna hur man hanterar livsmedel, hur man uppför sig vid ett bord vilket jag tycker är viktigt om de skall kunna klara sitt vuxna liv.”

Tomas Djurfeldt anser inte att detta heller stämmer.

Finns det något i den här kritiken som gör att ni kommer att jobba annorlunda på boendet?

– Vi kommer att jobba för att ha en bättre kontakt med gode männen. Det är ju inte optimalt att de skriver in till Socialstyrelsen.

Gustav Centervall (FP), vice ordförande i socialnämnden som har ansvar för flyktingbarnen, anser att boendet fungerar väl.

– Men det är ändå svårt. Boendena har varit trånga och alla har inte kunnat bo i egna rum. Och detta är en grupp som varit med om svåra saker. Men jag tycker problemen har varit färre än jag väntat mig, säger han.

Annons

Med anledningen av anmälan som skickades in i december förra året gjorde Socialstyrelsen en tillsyn i februari i år. Efter att ha talat med de boende visar det sig att många är missnöjda med verksamheten. De tycker att lokalerna är dåliga och att personalen har dåliga kunskaper om att arbeta med ungdomar. Andra ungdomar är nöjda med boendet.

Socialstyrelsen anser att det är viktigt att Trelleborgs kommun jobbar vidare med dessa synpunkter. I övrigt bedömer man att verksamheten på det stora hela uppfyller gällande lagstiftning.

Maria Sällberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons