Goda tider och nya vanor
– Värmen har nog lockat ut fler än vanligt, säger Oliver Lazarevski och viftar bort ett par envetna blomflugor från barnens mat på Pizzeria Läget i Nybrostrand.
Håkan Elmström som inväntar sin mat på restaurang Istanbul i Trelleborg tror att högkonjunkturen har betydelse.
– Folk har mer pengar helt enkelt. Det är inte bara en proiriteringsfråga, säger han.
Det finns också mer långsiktiga förklaringar.
– Jag tror folk är mer sociala numera, säger Stina Persson.
– Det är så lätt att gå ner på stan för att träffas över en fika. Jag tror också att man tar med sig vanan att äta ute om man varit utomlands, säger hennes bror Kim Nyström.
– Man ser att det har blivit mer uteserveringar. Det är framför allt är unga människor som går ut, säger Camilla Christensson.
– Numera går folk ut när de ska festa, fira något eller umgås. Förr hade man kalas hemma istället, säger mamma Ingrid Blomstrand.
De säger också att de dras till de restauranger som verkar ha flest besökare, vilket oftast blir de med uteservering.
Christina Palmgren