Annons

Goda råd för vattnet i Sydvästra Skåne

På tisdagen hade Sydvästra Skånes Vattenråd sitt första medlemsmöte i Västra Vemmenhögs skola. Syftet med rådet är att samarbeta för att värna och förbättra vattenkvalitet och vattenmiljöer.
Trelleborg • Publicerad 21 oktober 2014
I samband med medlemsmötet i vattenrådet passade deltagarna på att besöka vattenfallet i närheten av Västra Vemmenhögs skola.
I samband med medlemsmötet i vattenrådet passade deltagarna på att besöka vattenfallet i närheten av Västra Vemmenhögs skola.Foto: Lasse Bryggare

Rådet bildades i oktober 2013 och har hittills bestått av politiker och tjänstemän från Skurup, Trelleborg och Vellinge, med Göran Gärtner (M) från Trelleborg som ordförande. Men rådet, som är en ideell förening, vill växa och ta in även föreningar och privatpersoner. Medlemsmötet på tisdagen var ett steg i den riktningen med lantbrukare och föreningsrepresentanter som deltagare.

- Sammanlagt handlar det om 13 avrinningsområden i de tre kommunerna, förklarade Maria Adolfsson, biolog och miljömålssamordnare på Trelleborgs kommun som ska arbeta halvtid med vattenrådet.

Annons

Det är fem vattendrag i Vellinge, sex i Trelleborg och två i Skurup.

- Av någon anledning heter de bäckar i Vellinge men åar i Trelleborg och Skurup, berättade Maria Adolfsson.

Rådet har beslutat om ett gemensamt vattenkontrollprogram som ger utökade mätningar i Gessiebäcken, Albäcksån, Dalköpingeån, Tullstorpsån, Skivarpsån och Dybäcksån. Förutom mätning av fosfor och kväve mäts en rad andra ämnen och metaller. Dessutom ska kiselalger analyseras, vilket ger mycket kunskap om vattenmiljön.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons