Annons

God man misstänks ha försnillat pengar

En kvinna som haft uppdrag som god man i Trelleborg misstänks för att ha försnillat pengar från sina klienter.
Trelleborg • Publicerad 26 oktober 2010

Enligt kommunjuristen Jonas Rosenkvist kan det röra sig om omfattande belopp.

Kvinnan var god man och hade ansvaret för den ekonomiska förvaltningen för två huvudmän.

Annons

– Vi misstänker att hon använt sina huvudmäns pengar på ett otillbörligt sätt. Det finns risk för att det kan vara rätt så omfattande belopp, säger Jonas Rosenkvist.

Hur mycket pengar det kan röra sig om vill Jonas Rosenkvist inte gå in på i detalj men säger att det kan handla om belopp på mer än 100 000 kronor.

De misstänkta brotten ska ha utförts vid olika tillfällen under det senaste året. Den gode mannen har inte längre några uppdrag för kommunen enligt Jonas Rosenkvist som polisanmälde kvinnan för ett par veckor sedan.

– Vi har anmält det och gjort markeringar på kostnader på kontoutdrag som vi tyckt sett konstiga ut, säger Jonas Rosenkvist.

Vilka huvudmännen är och hur de misstänkta oegentligheterna upptäcktes vill Jonas Rosenkvist inte gå in på.

Enligt lag ska en god man vara "rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig" men det finns inga formella krav på särskilda kunskaper. Enligt Jonas Rosenkvist intervjuar och kontrollerar kommunens överförmyndare alla personer som vill vara god man innan de får uppdrag. Bland annat kollar man om personen har skulder hos Kronofogden eller förekommer i brottsregistret. När den nu misstänkte gode mannen fick sina uppdrag fanns inga signaler på att något inte stod rätt till.

– Då hade personen inte fått några uppdrag, säger Jonas Rosenkvist.

Kommunen har försett de drabbade huvudmännen med nya gode män men jobbar i övrigt inte mer med det aktuella fallet. Istället väntar man på vad polisens utredning ska ge.

– Det är fruktansvärt att detta inträffar. Att vara god man är ett förtroendeuppdrag och man företräder en person som av olika skäl inte kan sköta sina egna angelägenheter, säger Jonas Rosenkvist.

Ärendet som rubriceras som trolöshet mot huvudman, ligger nu på åklagarens Magnus Johanssons bord. Magnus Johansson vill inte uttala sig om utredningen utan hänvisar till förundersökningssekretessen.

Anna Thulin
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons