Annons

Glömt pass kan ge dig böter

Glöm inte att ta med passet nästa gång du tar färjan till Tyskland. Trots att gränskontroller inte finns längre inom Schengen, så kan du få böter om du inte har med dig ditt pass.
Trelleborg • Publicerad 26 maj 2004

En Trelleborgare berättar att han och ett fyrtiotal andra svenskar blev stoppade av passpoliser när de var på väg till färjan i Sassnitz efter en shoppingtur i tisdags. Eftersom mannen inte hade passet, utan bara körkortet med sig, så fick han betala 15 euro i böter. Barbro Jönsson på polisens passavdelning förvånas över händelsen, men säger samtidigt att man alltid bör ha passet med sig. - Jag har inte hört om att någon svensk färjeresenär blivit stoppad i passkontroller i Tyskland sedan vi gick med i Schengen. Men polisen har rätt att göra sådana mindre kontroller där personer måste styrka sitt medborgarskap. Och det enda som kan visa att man är svensk medborgare är än så länge ett pass. Text: Karin Arbsjö

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons