Annons

Glittrande glasmosaik får smycka Östra torps kyrka

Himlens ljus silas i blått, grönt och rött när det faller in i Östra Torps kyrka, genom Tore Ekelins glaskonst.
Trelleborg • Publicerad 4 juli 2005

Blyinfattade fönster i glasmosaik är en gammal kyrkotradition, men i Östra Torp finns normalt inget sådant. Men under juli månad hänger några av glaskonstnären Tore Ekelins bibliskt inspirerade glasverk i kyrkans fönster.

Egentligen borde alla glasbilder vara komponerade speciellt för den plats de ska utsmycka, tyckerTore Ekelin. Så "såningsmannen" och smeden som smider vapen till plogbillar har hamnat helt rätt.

Annons

– Det här är en utmärkt utställningslokal, tycker Tore Ekelin. Föremål som kräver fri himmel och hav kan man inte precis hänga var som helst.

SommarsmygebonTore Ekelin är pensionerad före detta teckningslärare, som de senaste 15 åren utvecklat sitt intresse för glas. Han målar sällan glaset, utan skaffar hem kulört, plant glas från Tyskland eller Frankrike. När han finner det nödvändigt kan han smälta glaset och dess struktur för olika effekter. Ljuset är det som ger glasmålningen liv, det bryts och förstärks och får glaset att glimra och motivet att bli spännande. Så att glasverken kan "visualisera det ogripbara", som Tore Ekelin formulerat det.

– De ska stämma till eftertanke, beskriver han.

– Dels genom ljuset och färgerna, dels genom blyspröjsarnas kontur, som skapar rytm. Det ska vara rytm i bilder, precis som i musik, säger den folkmusik-intresserade konstnären.

– Motiven är figurativa, men inte påträngande naturalistiska, säger han. Det är tekniken som tvingar fram en stilisering. Glasmålningarna pryder så sin plats i kyrkan att man känner att de borde hänga här jämt.

– Jaså? Ja, det skulle jag inte ha något emot, säger Tore Ekelin belåtet.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

Fotnot: Kyrkan hålls öppen dagtid, när det finns en vaktmästare i tjänst på kyrkogården.

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons