Annons

Glest med personal när förskolan sparar

Personaltätheten på Trelleborgs spjutspetsförskolor närmar sig nu den lägsta i landet. Skolförvaltningen behöver 16 miljoner för att behålla kvaliteten på verksamheten.
Trelleborg • Publicerad 15 juni 2007
Befängt! Det tycker Astrid Berntsson som har barnen Elise sex år och Hjalmar fyra år på Flaningens förskola, om de planerade neddragningarna.BILD: CLAES NYBERG
Befängt! Det tycker Astrid Berntsson som har barnen Elise sex år och Hjalmar fyra år på Flaningens förskola, om de planerade neddragningarna.BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Omorganisationen i Trelleborgs grundskola har pågått under våren. Omkring 30 lärartjänster i form av avslutade visstidsanställningar och indragna vikariat har plockats bort när elevantalet sjunker till höstterminen.

Samtidigt ökar trycket på platser inom förskolan. Eftersom platserna i förskolan är dyrare än i grundskolan ökar kostnaderna för förvaltningen.

Annons

För att täcka de ökade kostnaderna begärde skolnämnden mer pengar i vårberedningen men fick en betydligt mindre summa än man begärt. Nu håller man på att anpassa verksamheten efter de nya förutsättningarna. För förskolans del blir det stora förändringar. Personaltätheten går från 5,9 anställda per barn till 6,9. Personalglesast i Sverige under 2006 var Mellerud med 6,4 anställda per barn men nu ger sig alltså Trelleborg in i jakten på den föga åtråvärda titeln.

På sina håll kommer personaltätheten att gå upp en bra bit över 7 barn per anställd. Så blir det till exempel på avdelningar på förskolan Klämman och på Flaningen. Föräldrarna på Flaningens förskola tänker inte acceptera att det sparas i verksamheten.

– Det är helt befängt. Det är våra barn det handlar om och förskolan ska inte vara förvaring. Man blir rädd, säger Astrid Berntsson som har båda sina barn på Flaningens förskola

Föräldrarna fick besked om neddragningarna vid ett informationsmöte i maj och beslutade då de inte kommer att acceptera det.

– Vi hotar med att ta ut barnen i strejk om neddragningarna sätts i verket kommer även att kräva att få skolpengen, säger Astrid Berntsson.

Föräldrarna har skrivit brev och haft möten med både skolledning och politiker och sätter nu sina förhoppningar till att förvaltningen ska få mer pengar. I augusti ska de planerade neddragningarna genomföras på Flaningen

– Då tar vi ut minst en avdelning i strejk i en vecka, säger Astrid Berntsson. Det är inte bara på Flaningen föräldrar reagerat på neddragningarna. Marie Fredlund har sina barn på Öster Järs förskola.

– Alla som passat barn skulle försöka sig på att passa sju barn på en gång. Och det är småbarn det handlar om. Om någon slår sig eller måste bytas på, vad gör de andra barnen då? undrar Marie Fredlund.

Hon efterlyser direktiv för hur många barn per grupp det ska finnas och hur stor personaltätheten ska vara i kommunens förskolor. Dessutom måste man tänka på personalens arbetsmiljö.

– Förskollärarna orkar inte. Det blir omänskligt. Vem är det vi kräver detta av? säger Marie Fredlund.

Annons

Marginalerna ute på förskolorna är små eller obefintliga menar Marie Fredlund. Ytterligare neddragningar får stora konsekvenser.

– Nu går vi mot gränsen där varje störning gör att all verksamhet riskerar att haverera, säger Marie Fredlund.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@

trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons