Annons

Glassjobbet inte så glassigt

För många av oss är sommar synonymt med glass och TA bestämde sig för att ta tempen i en glasskiosk mitt i säsongen. Det var varmt, och tjejerna och killarna serverade glass på löpande band trots att det idealiska glassvädret innebär mera moln.
Trelleborg • Publicerad 28 juli 2008
Kioskchefen Elin Persson har lärt Pernelle Brodin att göra mjukglass. "Första gången bara det kom en massa glass. 'Stanna då', sa Elin", berättar Pernelle. Bild: Malin Palm
Kioskchefen Elin Persson har lärt Pernelle Brodin att göra mjukglass. "Första gången bara det kom en massa glass. 'Stanna då', sa Elin", berättar Pernelle. Bild: Malin PalmFoto: 
Elin Persson (till höger) har övergripande ansvar för kiosken och tar hand om nya beställningar. Bild: Malin Palm
Elin Persson (till höger) har övergripande ansvar för kiosken och tar hand om nya beställningar. Bild: Malin PalmFoto: 
Robin Mårtensson sätter stark senap på korven.
Robin Mårtensson sätter stark senap på korven.Foto: 
Jonathan Bratthall-Tideman och Pontus Larsson svalkade sig med varsin strutglass.
Jonathan Bratthall-Tideman och Pontus Larsson svalkade sig med varsin strutglass.Foto: 
Marcus Nilsson besöker kiosken ganska ofta.
Marcus Nilsson besöker kiosken ganska ofta.Foto: 

- När det är så här varmt ligger många hellre på stranden, säger Elin Persson som är kioskchef för Smygekiosken när TA hälsar på under måndagseftermiddagen.

Trots det bildas det gång på gång nya köer framför den lilla fönsterluckan. Det går åt flera liter mjukglass och kulglass varje dag.

Annons

- När jag kom i morse var det tomt i frysarna så jag fick akutringa till leverantören, berättar Elin Persson.

Frysboxarna fylls till bredden med extraglass och de två mjukglassmaskinerna städas växelvis så att det alltid ska gå att göra glass. Huset som rymmer kiosken är litet och med många smala gångar där lådor med strutar och annat som hör kiosken till förvaras längs väggarna. I västra delen av byggnaden finns grillen. Där bildas också kö.

- Det tar längre tid att göra en hamburgare än en glass. Kunderna blir mer otåliga när de väntar på sin mat, säger Robin Mårtensson som håller till bakom stekhällarna oftare än vid glassboxarna.

På kylskåpsdörrar, skåpluckor, anslagstavlor och lite överallt sitter handskrivna påminnelselappar om vilka dörrar som ska låsas, i vilken ordning man gör en hamburgare eller vad man kan ta sig för om det är ont om kunder.

Vanligtvis jobbar fyra till fem personer samtidigt i de två avdelningarna. Om det blir extra bra glassväder finns extrapersonal, redo att hoppa in.

- Alla som jobbar här har gått en glasskola där de lärt sig om hygien, ekonomi, hantering och försäljningsteknik, säger Elin Persson.

Sedan matbutiken i Smyge brann för några veckor sedan har kiosken tagit över en del bullförsäljning vilket gett utökade öppettider. I vanliga fall är luckan öppen tio timmar om dagen.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons