Annons

Glashalt i Trelleborgs villakvarter – låg prioritet hos kommunen

Ovanliga temperaturer under nollan har svept över Trelleborg i december, och i dess kölvatten istäckta gator. För bostadsområden väntar ingen hjälp från kommunen.
– Vi gör inga åtgärder där som det ser ut just nu, säger Erika Qvist på stadsmiljöavdelningen.
Trelleborg • Publicerad 13 december 2022 • Uppdaterad 16 december 2022
På Granlunda har många av gatorna fått en isskorpa.
På Granlunda har många av gatorna fått en isskorpa.Foto: Klara Thörn

Nu gäller det att vara försiktig, här och var lurar is på trottoarer och gator. Granlunda är ett av många bostadsområden där gatorna varit täckta av ett istäcke i flera dagar. Runt Pilevallskolan är det också glashalt på sina ställen.

Det är kommunen som ansvarar för att salta gator, gångbanor och cykelbanor. Huvudgatorna, gång- och cykelbanorna är prioritet ett, förklarar Erika Qvist, enhetschef på stadsmiljöavdelningen.

”Det är bättre att isen ligger kvar än att det blir ett vattenlager ovanpå.”
Erika Qvist, enhetschef på stadsmiljöavdelningen.
Annons

Gator vid bostadshus är prioritet två. Flera av dem har under den senaste köldvågen varit täckta av en isskorpa, men kommunen har inga planer på att salta.

– Vi gör inga åtgärder där utan vi håller ut. Det ska bli plusgrader redan i dag, säger Erika Qvist på tisdagen, men på fredagen visade temperaturen åter på en bra bit under nollan.

Anledningen till att kommunen avvaktar är dels att fokus ligger på huvudvägnätet, dels att ihållande kyla gör att saltningen inte får någon effekt. Saltet riskerar bara att smälta ett tunt lager på ytan som sedan fryser och blir till glashalka.

Här saknas innehåll

Vid Pilevallskolan är det glashalt på sina ställen.
Vid Pilevallskolan är det glashalt på sina ställen.Foto: Klara Thörn

– Det är bättre att isen ligger kvar än att det blir ett vattenlager ovanpå, säger Erika Qvist.

Skulle kylan hålla i sig så får kommunen gå in och skrapa bort isen, men att temperaturen ligger kvar på runt fem minusgrader är ovanligt i Trelleborg. Vanligtvis brukar det ligga runt nollan och då läggs inga resurser på att salta gator vid bostadshus.

På Höghultsgatan har vägen varit täckt av is i flera dagar. Foto: Läsarbild.
På Höghultsgatan har vägen varit täckt av is i flera dagar. Foto: Läsarbild.

Hjälp kommer däremot i händelse av ett kraftigt snöfall. Då, berättar Erika Qvist, åker plogbilen ut. I övrigt hänvisar hon till fastighetsägaren som ansvarar för att salta trottoarer och andra gångområden.

Under måndagen arbetade kommunen med att salta övergångsställen och busshållplatser, men på grund av kylan fick det inte den önskade effekten.

– Igår hjälpte det inte mycket. Saltet tog inte eftersom det var för kallt, berättar Erika Qvist.

Allt arbete med halkbekämpning rättar sig efter väderprognosen, som kan förändras med kort varsel. I det fall det töar på eftermiddagen men finns risk för frosthalka under natten saltas vägarna på kvällen i förebyggande syfte.

Klara ThörnSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons