Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Glas från Trelleborg väcker minnen till liv

Glasbruket i Trelleborg slog igen för gott 1956. Drygt 50 år senare röner produkterna därifrån ett stort lokalt intresse som avspeglas i en utställning på Kulturbruket.
Kerstin Gahne har samlat på sig en hel del trelleborgsglas under årens lopp. Bild: Malin Palm
Kerstin Gahne har samlat på sig en hel del trelleborgsglas under årens lopp. Bild: Malin Palm
Foto: 

Trelleborgs glasbruk grundades 1919 av Johan Kock för att tillverka glasflaskor.

- Sedan växte det ut till prydnadsglas också, berättar Kerstin Gahne.

Hon har genom sin handel med antikviteter under åren kommit att samla på sig en hel del glasföremål från glasbruket. Detta ställs nu ut på Kulturbruket på Gråbrödersgatan

Hyttmästare hämtades till bruket från Tyskland och glasblåsare från Småland. Produktionen tog fart när man började tillverka termosflaskor och som mest hade företaget 150 anställda.

Verksamheten kantades av svårigheter. Ekonomisk kris i slutet på 20-talet, råvarubrist och världskrig. Dessutom brann bruket i korsningen Hedvägen-Johan Kocksgatan (då Trädgårdsgatan) två gånger.

Glasbruket producerade massor av föremål som fanns i de flesta trelleborgshem.

- Jag kan garantera att sådana här skålar finns det mängder av i hem runt om i Trelleborg, säger Kerstin Gahne och visar en glasskål med vågade kanter i guld.

Utställningen visas på helgerna till och med den 5 april.

Magnus Aspegren

Läs mer