Annons

Glädjeskutt på gymnasietrappan

Medan Söderslätts Musikkår spelade "Sjung om studentens lyckliga dagar" i 50-sekundersversioner, glädjeskuttade omkring 350 nybakade studenter ner från Söderslättsgymnasiets trappa.
Trelleborg • Publicerad 14 juni 2013
Festyra, discodunk och blå himmel. De studenter som lämnade Söderslättsgymnasiet på fredagen fick ett minne för livet.Foto: Sara Johari
Foto: 
Barn- och fritidsprogrammet blev som vanligt först ut på Söderslättsymnasiets trappa.Foto: Sara Johari

Tre år tillbringar eleverna på gymnasiet, men det sista besöket är inte långt. Medan föräldrar, syskon och kompisar samlas på Söderslättsgymnasiets parkering, famnarna fulla av blommor, nallebjörnar i studentmössa och kramlängtan, tågar de 14-15 avgångsklasserna in på sidan av byggnaden, tutor och visselpipor i högsta hugg.

Därpå vidtar en sista tjurrusning uppför trapporna till fjärde våningen, och sedan ner igen som lyckorusiga lämlar.

Annons

- Jag är jättelycklig! sa Felicia Homuth från omvårdnadsprogrammet, i studentlivets sista skälvande minuter.

- Adrenalinet pumpar, fortsatte hon. Äntligen är jag färdig med min utbildning, och jag är så glad! Visserligen ska jag plugga vidare i höst, och det är tre år till. Men i kväll är vi glada!

Det är 65 år sedan de första studenterna klev ut under valvet med den visa ugglan. Först ut i år var som vanligt barn- och fritidsprogrammet. De, liksom alla som följer dem, hoppade och skrålade hämningslöst och hade det inte varit ett sådant kaos av visselpipor, tutor och trummor, så hade man kunnat höra vad de sjöng.

Efter utsprånget väntade det traditionella varvet genom staden på vagnar, dragna av traktorer. Alternativt åkturer i chevor, porschar eller T-Ford modell 1922, som den resa Sarah Ahlbergs pappa bjöd henne och kompisen Anna Hjern på.

De discodunkande vagnarna drog genom stan i festyra, prydda med lakan med budskap som "vi tackar wikipedia och ctrl+c för dessa tre åren!".

Lite vid sidan av stod de stolta föräldrarna Anders och Britt Persson, och såg sin son Rasmus "Pey" Persson leva om på lastbilsflaket med sina kompisar från byggprogrammet.

- Klart man är glad, men lite vemod är det också, sa mamma Britt.

- Rasmus har haft tur, han börjar jobba som målare på måndag, sa pappa Anders. Och det är ju då vuxenlivet börjar, eller hur?

Lisa Kron
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons