Annons

Glädjedans för fritt Kosovo

Firandet efter att Kosovo förklarade sig självständigt för lite mer än en vecka sedan fortsatte på söndagen. Närmare 150 Kosovoalbaner firade på Liljeborgsskolan.
Trelleborg • Publicerad 24 februari 2008
Festligheter Firandet efter att Kosovo förklarat sig självständigt för lite mer än en vecka sedan, fortsatte på Liljeborgssskolan i går. Dans och sång, historiskt tal och festligheter, var några av inslagen. Bild: Tomas Nyberg
Festligheter Firandet efter att Kosovo förklarat sig självständigt för lite mer än en vecka sedan, fortsatte på Liljeborgssskolan i går. Dans och sång, historiskt tal och festligheter, var några av inslagen. Bild: Tomas NybergFoto: 

- Vi har inte kommit till Sverige för att utnyttja välståndet, utan vi tvingades fly. Sedan jag flydde har jag inte kunnat besöka mitt hemland. Att Kosovo nu är självständigt betyder att jag kan besöka landet igen. Vi är självklart jätteglada, berättar Shefki Oseku, ordförande för Albanska kulturföreningen Drito i Trelleborg. Han var en av många kosovoalbaner som firade på Liljeborgsskolan i söndags.

En annan nöjd kosovoalban som firade under gårdagen var Burim Paci, 16 år. Han visade sin glädje över ett självständigt Kosovo genom att svänga med landets flagga som han stundvis och stolt bar över sina axlar.

Annons

- Jag älskar mitt land och när jag hörde att vi blivit självständiga ville jag visa alla hur stolt jag var. Min systers man köpte med flaggan till mig när han besökte Kosovo. Jag ville ha den hos mig och inte bara se den på tv, berättar trelleborgaren Burim Paci som är född i Sverige.

- Att träffas så här känns mycket roligare än att fira ensam. Stämningen och att känna varandras stolthet är det bästa med att fira tillsammans, förklarar han.

Marigona Deva, 10 år, var en av dem som dansade för att fira landets självständighet.

- Nu blir det inte något mer krig. Och det tycker jag är bra! Sedan kommer det stå Kosovo på kartan i stället och det är också bra, ler Marigona som dagen till ära är iklädd en vit dräkt frånhemlandet Kosovo.

Caroline Andersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons