Glad kassörska kan bli Sveriges bästa

"Snabbköpskassörskan i kvarteret där jag bor, hon är så vacker och min kärlek är så stor. Jag går och handlar flera gånger varje dag. Hon tar betalt och jag känner mig så glad."
Trelleborg • Publicerad 8 oktober 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Den gamla dansbandsdängan om snabbköpskassörskan passar väl in på Inga-Lill Jeppesen. Hon har nominerats till Sveriges bästa kassörska.

– Jag vet inte vad det är med just mig. Jag kan inte vara tyst bara, jag pratar med alla, säger hon.

Nomineringen kom inte helt som en överraskning för henne. Inga-Lill Jeppesen tänker efter och kommer på minst tre personer som har kommit fram och sagt att de ska nominera henne.

– Det känns stort. Tänk att just jag, det är väl inget speciellt med mig, säger hon.

Hon menar att det framförallt är kunderna som ligger bakom hennes goda humör.

– Jag är ju inte så här sprudlande alltid. Ibland är jag ledsen eller trött, men så sätter jag mig i kassan och då blir jag så glad av kunderna. Jag glömmer liksom det andra, säger hon.

Inga-Lill Jeppesen har jobbat som kassörska i nästan 30 år. En gång försökte hon utbilda sig och byta yrke till barnsköterska, men det blev aldrig så. Och även om hon trivs ser hon nackdelar med jobbet som sliter på axlar och höfter. Men erfarenhet ger också fördelar.

– Ju äldre jag blir ju större förståelse får jag för kunderna. För äldre tar det ibland längre tid och förr kunde jag bli irriterad, men det blir jag aldrig numera.

Tror du att du lockar fler kunder till butiken?

– Det finns några som har sagt: "slutar du så går jag inte dit mer". Så kanske, säger Inga-Lill Jeppesen.

Vinnaren i tävlingen får 50 000 kronor. Skulle det bli Inga-Lill Jeppesen kommer hon att använda pengarna för att hälsa på dottern och barnbarnet i England. Det är tidningen Hemmets journal som arrangerar tävlingen och totalt är 240 kassörskor nominerade. Vinnaren röstas fram av läsarna och kommer att tillkännages den 14 december.

Hur tycker du är en bra kassörska?

Enes och Edin Kahrimanovic, Trelleborg:

– Stresstålig och lyssna på kunderna. Inte bli irriterad. Och alltid ha ett leende på läpparna. Och så ska hon visa respekt för kunderna.

Charlotte Olsson, Trelleborg:

– Trevlig, glad och positiv. Det bästa är när de piggar upp dagen.

Anna-Lisa Frej, Trelleborg:

– En allmänniska. En som kan snacka med alla. Som Inga-Lill, hon är alltid trevlig.

Tome Kitanoski, Trelleborg:

– Uppmärksam med koll på läget. Det behöver inte vara något speciellt, men trevlig.

Anna Thulin
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.