Annons

Gislövs hamn behåller sin blå flagg

Gislövs hamn kan stolt flagga blått även i sommar. Småbåtshamnen fortsätter att vara den enda plats i kommunen som kan hissa stiftelsen Håll Sverige rents miljömärkta, blåa flagga.
Trelleborg • Publicerad 3 maj 2004

"Blå flagg" är en hedersbetygelse för de europeiska stränder och hamnar som följer strikt uppgjorda krav för miljöanpassning. I år delas rätten att hissa blå flagg till 67 svenska hamnar och 55 stränder runt om i Sverige. Gislövs hamn var först i Trelleborg med blå flagg 2000, och är fortfarande ensamma på plan. Men inget annat än ett fortsatt träget miljöarbete kan förnya kommunens rätt till flaggan, och en ny ansökan ska skickas vart år. - Det känns bra att Gislöv godkänts på nytt, säger Staffan Stål, som berömmer den hjälp han fått av kommunens Agenda 21-samordnare med att fylla i ansökningen, och verksamhetsrådet i Gislövs hamn för ett målinriktat arbete. - Det var en hel del nya kriterier för den blå flaggan i år, speciellt på miljösidan. Men jag kunde hänvisa till att hela förvaltningen Kommunal teknik blev miljöcertifierad för ett och ett halvt år sedan, och det gällde förstås även verksamheten i småbåtshamnarna. Ett av de nya kraven var källsortering samt att det ska finnas en handlingsplan som berättar hur hamnen gör för att uppnå sina miljömål. - Källsortering har vi faktiskt redan infört redan tidigare i Gislöv, kommenterar Staffan Stål. Rent allmänt ska det vara snyggt och prydligt runt om hamnarna och sophanteringen ska vara i gott skick. Blåflaggningen har inte bara gett Gislövs läge ett gott rykte, menar gatuchefen. Det har också stärkt samarbetet i hamnen och ortsbornas stolthet. - Det är inte utan att man känner sig lite stolt över att man kan hålla en hamn med blå flagg. Folk hjälps åt rent spontant att behålla den, genom att se till att uppfylla det som behövs för att uppnå målen. När får vi fler se fler blå flaggor vaja i kommunen? - Vad gäller hamnar har vi ju bara Skåre och Smyge i övrigt, och Skåre är så litet att det blir väldigt svårt att komma upp i den höga standard som krävs, säger Staffan Stål. - Men Smyge arbetar vi med, där projekterar vi för en ombyggnad som ska lösa problemen med tången. Där har vi förhoppningen att en dag kunna hissa blå flagg.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons