Giftig saneringsjord lämnades på åkermark

Marken kring sockerbruket i Hököpinge sanerades och över 200 lastbilslass jord fraktades till en åker utanför Trelleborg. Men jorden var förorenad av tungmetaller. Nu riskerar HSB Malmö åtal för miljöbrott.
Trelleborg • Publicerad 3 februari 2009
Den sanerade jorden från sockerbruket i Hököpinge fraktades till brukad åkermark i Hönsinge. Bild: Claes Nyberg
Den sanerade jorden från sockerbruket i Hököpinge fraktades till brukad åkermark i Hönsinge. Bild: Claes NybergFoto: 

Nya ägaren HSB ska bygga bostäder och förskola på det gamla sockerbruksområdet i Hököpinge. Men marken innehåller tungmetaller från tiden då lokalerna användes för industriverksamhet.

För att sanera grävdes jorden upp - och fraktades till en åker i Hönsinge. Ett brott enligt miljöbalken.

- En åkermark är att betrakta som känslig mark och man får inte tillföra föroreningar på en sådan plats, förklarar David Lalloo på länsstyrelsens miljöskydds-enhet.

Han har skickat in en åtalsanmälan om brott mot miljöbalken.

HSB anser att man har gjort mycket för att kontrollera hanteringen av den sanerade jorden.

- Vi har frågat våra underentreprenörer om vi haft lov att lägga massorna på det stället de har lagt dem. Vi fick i uppgift att det skulle vara godkänt. Men när vi frågade efter skriftlig dokumentation fick vi inte det, säger Magnus Knutsson, produktionschef på HSB Malmö.

Då, den 22 januari, valde HSB att stoppa saneringen som pågått sedan den 12 januari. Bolaget har sammankallat sina entreprenörer, kommunen och länsstyrelsen för att reda ut händelsen.

- Det råder väl delade meningar om massorna fick läggas där eller inte, säger Magnus Knutsson. Men enligt tillståndet från Trelleborgs kommun var marken utanför Hönsinge enbart godkänd för att ta emot matjord och lera, förklarar David Lalloo på länsstyrelsen.

Personen som äger marken i Hönsinge säger att han bedriver ett traditionellt jordbruk på åkermarken där den förorenade jorden lämnades.

Några andra kommentarer vill han inte ge. I stället hänvisar han till HSB:s underentreprenörer.

- Vi får se vad utredningen kommer fram till. Att föregripa den vore helt galet. Vi väntar på att den blir klar, säger företrädaren för entreprenören som skött transporten.

Enligt HSB har jordmassorna på mellan 2 000 och 2 500 kubikmeter redan fraktats bort.

- Vi har också begärt att prover ska tas på åkermarken för att se om det blev några följder där, men det är inte sannolikt, säger Manus Knutsson.

Föroreningshalten i den sanerade jorden ligger mellan vad som är acceptabelt för bostadsmark respektive industrimark.

Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.