Annons

Giftassugna bjuds in till drop in-vigsel

Kyrkobröllop behöver inte vara stora, påkostade och kräva månader av planering. Trelleborgs församling vill visa att det går bra att gifta sig i mindre skala och ordnar en drop in-dag för bröllopspar.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Trelleborg • Publicerad 12 maj 2022
Agneta Salomonsson och en kollega står redo den 4 juni för alla som vill gifta sig.
Agneta Salomonsson och en kollega står redo den 4 juni för alla som vill gifta sig.Foto: Tomas Nyberg

Den 4 juni står två präster redo vid S:t Nicolai kyrka mellan klockan 11 och 17 för alla som vill gifta sig. Det behövs ingen föranmälan eller planering.

– Vi tar hand om dem när de kommer. Vi kan prata om vilken musik de vill att vi ska spela och så vidare, säger prästen Agneta Salomonsson.

Annons

Drop in-dagen för bröllopspar görs för att fånga upp par som har fått vänta på att gifta sig under pandemin. Men man vill visa att även kyrkobröllop kan genomföras i mindre skala och på ett mer spontant vis. Brudpar som vill gifta sig själva eller inför några få utvalda är också välkomna till kyrkan.

– Om man vill ha ett litet bröllop behöver man inte åka till Rådhuset. Kyrklig vigsel kan vara stor eller liten, i kyrkan eller utomhus, säger Agneta Salomonsson.

”Vi har hört att barn har uppmanat sina föräldrar att passa på och gifta sig. En del kanske har varit sambor länge och tycker att nu kan det vara läge.”
Johan Törnqvist Sandelius, kommunikatör på Trelleborgs församling

Under själva drop in-dagen den 4 juni kommer det att finnas ett tält utanför kyrkan med bubbel och tilltugg. Meningen är att brudpar och sällskap kommer till kyrkan, planerar vigseln, genomför den och firar en stund i tältet.

Ett visst intresse märks redan bland giftassugna trelleborgare, eller snarare deras barn.

– Vi har hört att barn uppmanat sina föräldrar att passa på och gifta sig. En del kanske har varit sambor länge och tycker att nu kan det vara läge, säger Johan Törnqvist Sandelius, kommunikatör på Trelleborgs församling.

Men hur spontan som helst kan man inte vara. Det krävs ändå lite planering i form av hindersprövning – som Skatteverket skriver ut till paren.

– Hindersprövningen måste man ha med sig och även id-kort. Och så måste minst en vara medlem i kyrkan för att få gifta sig här, säger Agneta Salomonsson.

En drop in-dag för dop planeras också av Trelleborgs församling. Men någon dag är inte bokad än.

Sofia Bergström NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons