Gick ur facket för att inte mista jobbet
Vaktmästaren mår inte bra efter det som har hänt.
– Det här är en människa som är pressad och mår skitdåligt. Han är livrädd för att bli av med jobbet på grund av arbetsgivarens hot, säger Christel Niby, ombudsman på fackföreningen Fastighets.
I januari anställde en bostadsrättsförening i Trelleborg en ny vaktmästare. När fackförbundet Fastighets fick reda på att deras medlem jobbade utan kollektivavtal kallade de föreningen till förhandling.
Direkt efter mötet sökte en medlem ur styrelsen upp vaktmästaren och sa att han inte skulle få ha jobbet kvar om facket tvingade föreningen att teckna avtal.
– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att folk inte är mer upplysta, att arbetsgivaren verkligen tror att de kan hota folk som är med i facket med sparken, det är helt otroligt, säger Christel Niby.
Efter arbetsgivarens hot blev vaktmästaren rädd och begärde utträde ur facket. Han berättade också varför, vilket fick Fastighets att reagera. De har nu kallat bostadsrättsföreningen till förhandling om kränkning av föreningsrätten.
Enligt Christel Niby är det ovanligt med så raka hot från arbetsgivare till en anställd.
– De flesta förstår att det här är att gå för långt. Den här föreningen verkar inte alls ha funderat på vad det är de har sagt, säger hon.
Bostadsrättsföreningen vill inte kännas vid det inträffade.
– Vi vet ingenting om detta, och vill inte kommentera det. Styrelsen vill inte lägga sig i. Det här är mellan facket och arbetsgivaren, säger styrelsens ordförande.
Har ni sagt till vaktmästaren att han kan bli av med jobbet om ni tvingas teckna avtal?
– Nej, absolut inte. Men styrelsen vill inte kommentera det här, vi vill inte påstå någonting.
Christel Niby tror inte att styrelsen har förstått att den har begått ett lagbrott genom att hota vaktmästaren. Eftersom det rör sig om en förening, ofta bestående av de som bor i huset och en styrelse som arbetar ideellt, är det vanligt att tro att man inte omfattas av lagen.
– Men går man in och anställer är man arbetsgivare och då har vi den här ordningen i Sverige, säger hon.
Styrelsens ordförande menar att bostadsrättsföreningen nu har skrivit under ett kollektivavtal som de har skickat till facket.
Christel Niby på Fastighets hade under tisdagen ännu inte fått något avtal.
– De säger bara att de har skickat det, det är bara luft. Jag är så förbannad över hur de hanterar det här, säger hon.
Hon hoppas dock att kollektivavtal kommer att tecknas när parterna möts för att förhandla den 3 april. I så fall lägger facket ner processen om kränkning av föreningsrätten.
– Då har vi uppnått det vi ville, säger hon.