Annons

Generösa chefsavtal blir dyrt för Vellinge

Generösa anställningsavtal för chefer, populära för 20 år sedan, fortsätter att kosta Vellinge kommun pengar. När två kommunchefer förtidspensioneras nästa år beräknas den totala kostnaden bli 18 miljoner kronor.
Trelleborg • Publicerad 4 oktober 2007

M-förvaltningens direktör Ann-Christine Garnå och kommunens kanslichef Birgitta Borgström går i förtidspension nästa år. Deras visstidsavtal ger dem rätt att förtidspensioneras eftersom de varit anställda av kommunen i mer än tolv år och är över 58 år.

Ann-Cristine Garnå, 61, har idag en månadslön på 98000 kronor. När hon förtidspensioneras nästa år får hon 56000 kronor i månaden fram tills att hon är 65 år. Även efter 65 år får hon pengar från kommunen, men då endast som komplement till den statliga pensionen.

Annons

Samma villkor gäller för Birgitta Borgström. I dag har hon 59000 kronor i månaden. När hon som 59-åring förtidspensioneras nästa år får hon 39000 kronor i ersättning varje månad från Vellinge kommun. Total kostnad:18 miljoner kronor. Under 80- och 90-talet var en speciell typ av visstidsanställnigar populära. De kallades sex-årsförordnanden och garanterade högre tjänstemän att de blev generöst ersatta om de blev sparkade.

Vellinge kommun ansåg att avtalen gjorde kommunen mer attraktiv för chefer. Totalt anställde kommunen tolv personer med denna typ av villkor. Villkoren har i efterhand ansetts vara alldeles för kostsamma.

– Det är rimligt att den här typen av anställningar avvecklas, de kostar ju lite extra, säger ekonomidirektören Kenneth Jönsson.

När Birgitta Borgström och Ann-Christine Garnå förtidspensioneras nästa år är det bara två personer kvar i kommunen som har avtalet - ekonomidirektören själv samt personaldirektör Gert Ågren. Båda två har dock lovat att stanna kvar inom kommunen. Enligt egen utsaga har Kenneth Jönsson nyligen skrivit på ett avtal med Vellinge kommun där han, tillsammans med Gert Ågren, lovar att stanna i kommunens tjänst till och med 2010.

Totalt sett betalar Vellinge kommun ut 131500 kronor varje månad i ersättningar till de som gick i förtidspension enligt avtalet. När Ann-Christine Garnå och Birgitta Borgströms slutar nästa år ökar kostnaden till drygt 226000 kronor i månaden.

Johan Nordström

0410-54541

johan.nordstrom@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons