Annons

Gemensamt arbete ska stoppa diskriminering

Tre av Söderslättsgymnasiets lärare har inlett ett projekt för att förändra hur skolan arbetar med toleransfrågor. Tanken är att arbeta över programgränserna.
Trelleborg • Publicerad 24 september 2010
Maria Rönn (t.v.) och Martin Stenbeck (t.h.) är två av initiativtagarna till projektet. Här tillsammans med rektor Mattias Rådmark.
Maria Rönn (t.v.) och Martin Stenbeck (t.h.) är två av initiativtagarna till projektet. Här tillsammans med rektor Mattias Rådmark.Foto: 

– Det stora problemet är att vi inte arbetar gemensamt med den här typen av frågor, men det tror jag behövs, säger Maria Rönn, lärare på skolan.

Hon är en av tre initiativtagare till ett nytt projekt på skolan för att få både lärare och elever att arbeta mer gemensamt med likabehandling och segregationsproblem.

Annons

Projektet är på ett väldigt tidigt stadium, men målet är tydligt.

– Vi vill ju skapa en trygg miljö där eleverna möts i större utsträckning än tidigare, berättar Maria Rönn.

Under torsdagen hölls ett första möte för de intresserade där förslag på nya sätt att arbeta skulle tas fram.

– Nu försöker vi hitta flera angreppspunkter i den här frågan, eftersom det är ett väldigt komplicerat problem, säger Martin Stenbeck, lärare och en av initiativtagarna.

Har ni påverkats av resultatet av senaste skolvalet, där Sverigedemokraterna fick 25 procent av rösterna på er skola?

– Nej, vi jobbar mot tendenser vi har märkt i samhället och bland våra elever, inte ett valresultat, säger Maria Rönn.

Skolan har sedan tidigare jobbat för att göra skolmiljön tryggare, både elever och lärare bär ID-kort och kameror har installerats på en del platser, både inomhus och utomhus.

Skapar kameror och ID-kort en tryggare miljö?

– ID-korten har vi haft för kort tid för att kunna utvärdera och kamerorna har bara använts vid enstaka tillfällen. Men den stora vinsten i trygghet har vi hos den fritidsledare som finns i kafeterian, bland eleverna, säger Maria Rönn.

– Vi arbetar mycket med värdegrunder här på skolan, framförallt i det dagliga samtalet med eleverna. Där tar vi alltid upp bakomliggande värderingar. Både när vi diskuterar ämnen och elevernas egna slutsatser, säger Maria Rönn.

Annons

Arbetet med tolerans och likavärde på gymnasieskolan är inget nytt, det har sedan tidigare funnits både lärare och elever involverade i arbete med den här typen av frågor.

– Det har varit mycket jobb med det här förr, men nu är programmen så isolerade från varandra att eleverna inte känner de som går på andra program, och då uppstår det lätt problem, säger Maria Rönn.

– Det är svårt att informera om sådana här frågor, det är bättre att engagera eleverna. Det finns flera elever som gärna vill jobba med sånt här, säger Martin Stenbeck.

Anna Thulin
Niklas Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons