Annons

Gemensam upphandling floppade

Vård- och omsorg gjorde gemensam sak med skolförvaltningen när man skulle upphandla färdtjänstresor. Men i stället för att få fler företag att komma in med anbud kom det till slut bara in ett enda.
Trelleborg • Publicerad 8 mars 2005

Vård- och omsorgsnämnden och skolnämnden gick under 2004 ut med en samordnad upphandling av färdtjänst, särskoleskjutsar och mattransporter. Syftet med samordningen var att locka fler aktörer på marknaden att komma in med anbud och i förlängningen kunna pressa kostnaderna för transporterna.

– Det var det som var meningen när vi gick ut med detta i ett samlat paket, säger socialchefen Karin Cederholm.

Annons

En konsult togs in för att sätta samman ett förfrågningsunderlag som skulle locka fler företag att delta i upphandlingen.

Men resultatet för vård- och omsorgsnämndens del blev magert. Bara ett företag lämnade anbud på färdtjänstresorna och det var samma bolag som står för färdtjänsten i dag - Taxi Trelleborg.

– Vi är väldigt nöjda med hur färdtjänsten fungerar i dag, säger Karin Cederholm.

– Här är ytterst få klagomål på färdtjänsten. Det betyder mycket, säger Per-Olof Derborn, administrativ chef på socialförvaltningen. Varför det inte kom in mer än ett anbud har Karin Cederholm och Per-Olof Derborn ingen förklaring till. Att det i nuläget bara finns ett taxibolag i kommunen kan vara en förklaring. Hur förfrågningsunderlaget utformades kan vara en annan.

– Det är en fråga som vi måste titta närmare på, säger Per-Olof Derborn.

Det nya kontraktet som löper på fyra år innebär att färdtjänsten kommer att kosta kommunen 5 068 632 kronor per år. Det innebär enligt Per-Olof Derborn att färdtjänsten kommer att bli omkring 400000 kronor dyrare per år jämfört med i dag.

Kostnaderna ökar men samtidigt minskar antalet resor. 2002 var antalet enkelresor 48384 och förra året hade de sjunkit till 48045.

– Intäkterna för Taxi Trelleborg har minskat eftersom egenavgifterna minskat, anger Per-Olof Derborn som förklaring till kostnadsutvecklingen.

Om den samordnade upphandlingen får några positiva effekter överhuvudtaget blir känt först den 15 mars. Då tar skolnämnden beslut om särskoleskjutsarna och mattransporterna.

Magnus Aspegren

Annons

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons