Annons

Gåtan med gröna håret är löst

Kommunens dricksvatten i Anderslöv färgar inte invånarnas hår grönt. Istället är nya rör och varma duschar bovarna i dramat.
Trelleborg • Publicerad 19 december 2011
Caroline Rosengren måste färga håret rött fast hon hellre vill vara blond. Här med sonen Emil Albertson, elva månader.
Caroline Rosengren måste färga håret rött fast hon hellre vill vara blond. Här med sonen Emil Albertson, elva månader.Foto: Tomas Nyberg

Flera Anderslövsbor har upplevt att deras hår färgats grönt och misstankarna har riktats mot det kommunala dricksvattnet. Men den ofrivilliga hårfärgningen beror inte på själva vattnet. Istället är det kopparfällningar från varmvattenledningar och varmvattenberedare i nyare villor som ligger bakom problemen. Det visar svaren från laboratorietester som miljöförvaltningen låtit göra.

– I äldre hus är problemen mindre, så i nyare villor kommer det bli bättre med tiden. Vi kommer också gå ut med nya rekommendationer för vilka material som ska användas i vattenledningarna i nya hus. Annars är det inte så mycket man kan göra som husägare, förutom att duscha kallt eller byta ut alla rör. Det känns inte realistiskt, säger Johan Pettersson, miljöingenjör på Trelleborgs kommun.

Annons

När kommer ni att gå ut med nya rekommendationer?

– Jag har inget exakt datum. Men någon gång nästa år, säger Johan Pettersson.

Caroline Rosengren bor på Pålsgårdenområdet i Anderslöv. Hon är en av dem som fått se sitt hår färgas grönt.

– Jag är inte jätteförvånad över provsvaret. Det är samma besked som vi fått tidigare. De togs prover här också för inte så länge sen. De får vi svar på efter nyår, säger hon.

Kommer ni att byta ledningar i ert hus?

– Vi kommer bara att avvakta. Det skulle bli alldeles för dyrt att byta ledningar, säger Caroline Rosengren.

I testerna analyserades vatten från sammanlagt fem villor. I tre av husen har de boende fått grönfärgat hår. Testerna gällde dels vatten som levererades in till husen. Dels vatten som spolades upp och fick stå över natten. I det första testet var kopparhalterna låga. I det andra var halterna fem till tio gånger högre.

– Exakt vad det är som gör att koppar och vattnet reagerar är jag inte tillräckligt mycket kemist för att förklara. Men liknande problem finns över hela landet, säger Johan Pettersson.

Problemen i Anderslöv uppmärksammades när en kvinna för en tid sedan anmälde till kommunen att hennes hår blev grönt av vattnet. Efter TA:s artikel stod det klart att flera andra i Anderslöv upplevde samma problem.

Louise Löfgren
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons