Annons

Gasverkets DJ-kurs lockade spelsugna tonårskillar

- Det är kul att kunna. Inte minst för festens skull, tycker Johan Lindén, som precis har kvalat in som blivande DJ i den kurs som Gasverket snurrar igång den här veckan.
Trelleborg • Publicerad 4 mars 2003
BILD: LARS THULIN
BILD: LARS THULINFoto: 

BILD: LARS THULIN Johan, som är långtifrån någon erfaren plattvändare, klarade sig utmärkt igenom den professionelle discjockeyn Gianni Costanzos första gallringstest bland de unga killar som på måndagskvällen flockades runt en hetsigt dunkande ljudanläggning på Gasverket. Det gällde att mixa ihop två låtar vars tempo skilde sig lite, lite. En rullade på i 121 bpm, beats per minute, och en i 118. När discomusiken dunkade igång pustade Johan Lindén inför uppgiften, tog på sig hörlurarna, om än bara på ena örat, som en riktig DJ, och skickade en blick uppåt, som om han förberedde sig för ett sprinterlopp i OS. Kompisarna gav honom tummen upp och diggade med till musiken, som Johan ganska snart sydde ihop genom att omärkligt ändra tempot - eller pitchen, som en DJ säger - så att den snabbare låten kom i fas med den lite långsammare. Kursledaren Gianni Costanzo från Trelleborg, som spelat professionellt i 20 år, bland annat på diskotek i Helsingborg, letar efter ett gäng hängivna ungdomar som vill träffas en kväll i veckan. De ska få lära sig att snacka i mikrofon, mixa ihop låtar och även cd-teknikens motsvarighet till att scratcha. - I kväll vill jag mest veta var ni står kunskapsmässigt, förklarar Gianni. Jag hoppas ni är mycket intresserade av det här, för annars har jag ärligt talat ingen lust att ödsla min tid. - Vi är intresserade, bedyrar killarna i kör. Inte en enda tjej dyker upp till måndagens kursuttagning, men väl tillräckligt många killar för att två grupper - en med nybörjare, en med lite mer erfarna - ska kunna startas. - Det här är inte en lek, utan en riktig kurs, förklarar Gianni. Och att lära sig att mixa rätt tar många år, liksom att lära sig att läsa publiken, att veta vad de vill ha på dansgolvet. De som går DJ-kursen nu i vår kommer bland annat att få pröva vingarna på fester som planeras hos ABF på Malörten, i Klubb Allans gamla lokal. Gianni Costanzo tar hand om de unga DJ-aspiranterna som en storebrorsa. Han vet att det krävs mångsidighet och vakenhet från en discjockey som ska glädja publiken och lyckas i yrket. - I England och USA ser man annorlunda på deejayn, där är han en artist, berättar Gianni. Där behöver de inte bära sin utrustning själva, de bara kommer och spelar skivorna. Vi som jobbar på heltid som discjockeyer tycker det är lite synd att det inte är så i Sverige - det är dit vi vill ha det!

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons