Annons

Gasverket renoveras trots tidigare planer på flytt

Nu startar fastighetskontoret upprustningen av Gasverket enligt den tidigare planen. Tidigare i vår stoppades planerna efter att tankar förts fram på att flytta verksamheten på Gasverket till Parken i stället.
Trelleborg • Publicerad 27 juni 2008
Fastighetskontoret planerar starta upprustningen av Gasverket snarast. Arkivbild Claes Nyberg
Fastighetskontoret planerar starta upprustningen av Gasverket snarast. Arkivbild Claes NybergFoto: 

Planerna på en renovering av Gasverket var så långt framskridna att kontrakten med de utsedda entreprenörerna fanns klara för undertecknande när tankarna på en flytt till Parken fördes fram.

"Fastighetsförvaltningen har nu fått signaler från kommunledningskontoret att påbörja upprustningen. Förvaltningen kommer att inleda arbetet snarast i enlighet med tidgare plan" står det i dagordningen från fastighetsnämndens senaste sammanträde. Bakgrunden till att en flytt diskuterats är att arbetsmiljön på Gasverket dömts ut och att lokalerna är i stort behov av reparationer.

Annons

Redan i början av 2005 stod det klart att miljön på Gasverket var för dålig, men på grund av olika omständigheter har renoveringen av lokalerna ännu inte genomförts.

- Kostnaderna beräknades till cirka 2,5 miljoner kronor, när vi hade ärendet uppe i våras, säger Tommy Lindstedt (kd), ordförande i fastighetsnämnden. Vad priset blir nu vet vi inte.

En flytt till Parken motiverads när tanken fördes fram med att man skulle kunna bygga bostäder på Gasverkets tomt.

En arkitekt fick i uppdrag att rita på en ombyggnad av Parken för ungdomsverksamheten och presenterade även ett förslag för politikerna, med replokaler, omklädningsrum med duschar och ett dansrum/bordtennisrum.

En flytt innebär dock troligen att marken vid Gasverket måste saneras från gamla föroreningar från gasverksamheten. Och det kan bli en dyr historia. Liknande saneringsarbeten i Gävle där föroreningarna hade samma sammansättning som i Trelleborg har kostat 18 miljoner kronor.

När planerna på en eventuell flytt presenterades i våras var det också många av ungdomarna på Gasverket som protesterade och ville vara kvar i de gamla lokalerna.

Nu ser det alltså ut som om det blir en upprustning av lokalerna i alla fall.

- Vad jag förstår så är tanken att verksamheten ska vara kvar - åtminstone för närvarande, säger Tommy Lindstedt.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons