Annons

Gåspennor raspar mot pappren

"Majuskler och anfanger!" Det låter som en svordom av kapten Haddock i Tintin-böckerna, men här handlar det om handskrift med gåspenna. Vi besökte museets höstlovsskapande.
Trelleborg • Publicerad 5 november 2010
Ett brev kunde förslutas med lack och sigill.
Ett brev kunde förslutas med lack och sigill.Foto: 
Foto: 
Vilma Ludvigsson, Amelie Hoffrén och Liv Adler skapade skönskrift med gåspennor på Trelleborgs museum.
Vilma Ludvigsson, Amelie Hoffrén och Liv Adler skapade skönskrift med gåspennor på Trelleborgs museum.Foto: 

På övre våningen på Trelleborgs museum raspade de skurna gåspennorna mot det fina lumppappret och bläcket flödade på torsdagen. Sedan rasslade sanden när ungdomarna torkade sina handskrifter.

Tre tjejer som prövade på att skriva med gåspenna var Vilma Ludvigsson, Amelie Hoffrén och Liv Adler. De tycker att det är roligt att få pröva det gamla skrivsättet.

Annons

De tre tjejerna skar till sina egna pennor och försökte skapa vackra dokument på det fina pappret.

– Det är väldigt olika på gåspennorna, hur mycket bläck de håller, berättade Liv Adler, som får låna en penna av Vilma Ludvigsson eftersom hennes egen måste doppas i bläcket hela tiden.

Museipedagogen Peter Ross-Lindholm berättar att varje gåspenna är unik.

– Egenskaperna beror på hur man skär till den, men även på hur fjädern är från början.

Innan de fick pröva att själva skriva med gåspenna hade barnen fått en guidad tur genom museets nya utställning om klosterlivet.

Anna Thulin
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons