Annons

Gasen i botten för ny utställning

Hur kan man köra bil på en äppelskrutt? Det är tanken att besökaren på Trelleborgs biogascenter ska lära sig. På fredag öppnar en ny utställning om hur organiska material förvandlas till fossilfritt bränsle.
Trelleborg • Publicerad 23 oktober 2013
Anitha Ljung, klimat- och hållbarhetssamordnare, är nöjd med utställningen som ska locka besökare till biogascentret. Benjamin Bankhead är en av dem som gjort utställningen.
Anitha Ljung, klimat- och hållbarhetssamordnare, är nöjd med utställningen som ska locka besökare till biogascentret. Benjamin Bankhead är en av dem som gjort utställningen.Foto: Foto: Tomas Nyberg

– Tanken är att det ska vara en permanent utställning om biogas och om biogas i Skåne, säger Anitha Ljung, Trelleborgs kommuns klimat- och hållbarhetssamordnare.

Att biogasproduktion både är ett komplicerat och smalt ämne håller hon med om.

Annons

– Men tanken är att kunna levandegöra det så att folk kan lära sig och bli intresserade. Det blir en slags spetskompetens som vi serverar här, inte minst för gymnasieelever, säger Anitha Ljung som redan har både skolklasser, pensionärer och en polsk delegation inbokade för besök.

Utställningen ryms i det hus som från början byggdes som bland annat panncentral åt det gamla lasarettet vid Östergatan. Den börjar med en introduktion där besökaren bland annat får veta vad biogas är och vad den kan användas till. I nästa del beskrivs själva processen.

– Utställningsformen är ett bra sätt att nå ut med kunskap om detta, menar Benjamin Bankhead som producerat utställningen tillsammans med en klimatstrateg och en designstrateg.

I utställningens andra del finns en pedagogisk, delvis tredimensionell, beskrivning över hur processen från gröda till biogas går till.

– Biogasen är enkel till att börja med, fram till förädlingen. Då är det mer komplicerat, säger Benjamin Bankhead.

Förutom själva biogasprocessen fokuserar utställningen på dagens produktion av biogas i Skåne. Tanken är att de som besöker utställningen ska kunna ta sig vidare och göra studiebesök ute på anläggningarna. I Trelleborg finns både en försöksanläggning för biogas av alger och anläggningen i Jordberga som väntas bli landets största.

Utställningen på Trelleborgs biogascenter invigs av Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, på fredag klockan 13. De som sedan vill besöka utställningen kan kontakta Anitha Ljung.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons