Annons

Gåsen har lämnat Söderslättsmärkt

I fyra år har föreningen Söderslättsmärkt samlat matproducenter, konstnärer och konsthantverkare på Söderslätt. Från början med en gås som symbol. Men när årets Söderslättsdag vid Köpmansmagasinet hölls i lördags passade man på att föra fram sin nya logga.
Trelleborg • Publicerad 15 juni 2013
Lennart Nilsson från Bara var en av 18 utställare på Söderslättsdagen vid Köpmansmagasinet. Han hämtar en del motiv till sina tavlor från sydkusten.
Lennart Nilsson från Bara var en av 18 utställare på Söderslättsdagen vid Köpmansmagasinet. Han hämtar en del motiv till sina tavlor från sydkusten.Foto: Claes Nyberg

– Gåsen har flugit i väg nu, konstaterar Jeanette Jandermark som håller i arrangemanget Söderslättsdagen dit medlemmarna från föreningen är inbjudna att visa upp sig och sälja sina varor.

Den nya logotypen är i stället närbesläktad med den som de fyra ”Söderslättskommunerna” Trelleborg, Vellinge, Skurup och Svedala använder i sin gemensamma marknadsföring. Ett slags lapptäcke i olika färger som symboliserar åkrarna på Söderslätt.

Annons

Nytt för i år är att det inte bara är konsthantverkare, matproducenter och konstnärer på plats vid Köpmansmagasinet. Ett gäng vikingar visar upp sig för att marknadsföra Trelleborgen, en man som vevar positiv vill locka besökare till Johannamuseet och vid ett uppställt hästsläp med halmbalar tipsar man om Söderslätts countryfestival.

– Det är bra att synas på varandras arrangemang, menar Jeanette Jandermark.

Lennart Nilsson är konstnär från Bara och han har passat på att ta med sig både sina oljemålningar med segelbåtar och sina mer serieliknande målningar med fyndiga pratbubblor.

– Jag målar för livet. Jag började för tio år sedan jag blev pensionär. Innan var jag yrkesmålare så jag fick plocka fram de små penslarna i stället, säger han.

Ett par motiv har han faktiskt hämtat från Söderslätt.

– Där är hamnen i Smyge, berättar han och pekar på en tavla med små röda fiskehoddor.

Fåren vars skinn Anita Borglin Hansson använder har gått lite runtom i Skåne.

– Jag köper från en slaktare i Tomelilla så en del har säkert gått härnere också, säger hon.

Men själva tillverkningen av mössor, gosedjur och annat sker hemma hos Anita Borglin Hansson i Rydsgård. Därmed kvalificerar hon sig till att få sätta ”Söderslättsmärkt” på det hon har gjort.

Lisa Kron
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons