Annons

Gasell överklagar arbetsmiljödom

Tre chefer på Gasell Profil AB dömdes nyligen av Trelleborgs tingsrätt för arbetsmiljöbrott efter att en anställd fått ena armen sönderklämd. Samtidigt ådömdes Anderslövsföretaget att betala 200 000 kronor i företagsbot. Nu överklagar företaget domen till hovrätten.
Trelleborg • Publicerad 21 mars 2002

Olyckan inträffade i augusti 1999 och den anställde fick svåra skador på sin arm när han arbetade vid en pressmaskin. Tingsrätten ansåg att olyckan inte hade inträffat om bolagets internkontroll hade varit väl utbyggd och att bolaget inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att undvika olyckan. Tre av de fyra som stod åtalade dömdes till grovt arbetsmiljöbrott då de delegerats arbetsmiljöansvaret vid tiden för olyckan. Deras funktioner produktionschef, skydds- och säkerhetsansvarig samt arbetsledare. De dömdes till villkorlig dom och 70 dagsböter. I det överklagande som nu lämnats anser Gasells juridiska ombud att delegeringen gällande arbetsuppgifterna varit mycket oklar. Ingen av dem kan ställas till ansvar för olyckan och i vart fall kan inte samtliga tre vara ansvariga för olyckan. Dessutom anses att påföljden bör bestämmas till böter. Även företagsboten överklagas då Gasell anser att den anställde stängt av maskinens skyddsanordning i strid med givna instruktioner.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons