Gasa och bromsa för de sociala nämnderna

En budgetbesparing på drygt 9 miljoner kronor och en på 8,7 miljoner. Så ser nästa år ut för de två sociala nämnderna, individ- och familjeomsorgsnämnden respektive vård- och omsorgsnämnden. Men villkoren är olika för de två nämnderna.
Trelleborg • Publicerad 14 oktober 2003

Individ- och familjeomsorgsnämnden kommer att gå med ett underskott på 7,5 miljoner kronor i år enligt prognosen från sista augusti, medan vård- och omsorgsnämnden ger ett överskott 7,5 miljoner. Men sedan skiljer det sig. Vård- och omsorgsnämnden, som bland annat har alla äldreboenden, har en budget på drygt 397 miljoner. Trots överskottet i år kommer ändå 8,7 miljoner kronor att behöva sparas nästa år. Besparingarna för nästa år fördelar sig på 4 miljoner kronor på ombyggnaden av Täppan samtidigt som kostnaderna för medicinskt färdigbehandlade patienter ökar med en miljon. pengar ska också sparas på fortsatta rationaliseringar och budgetdisciplin. En miljon kronor är också uppsatta som en schablonbesparing på att eventuellt lägga ut kök och restauranger på Akka och Gröningen på entrepenad. - Det finns inget beslut ännu, betonar Karin Cederholm, socialchef. Men vi ska undersöka vad som egentligen är vård- och omsorgsnämndens uppdrag, vilken verksamhet ska vi bedriva? Även individ- och familjeomsorgsnämnden kommer att ha samma summa pengar att röra sig med nästa år, eller drygt 89 miljoner. Men det beräknade utfallet för nästa år ligger på drygt 97 miljoner så mer än 10 procent ska sparas in. Men i stället för att bara spara försöker nämnden satsa sig ur problemen. Med hjälp av nästan 4 miljoner nya kronor ska nämnden satsa på två mellanvårdsformer som ska minska behoven av institutionsvård och på sätt få ner kostnaderna. - Vi ska skapa verksamheter på hemmaplan, säger Karin Cederholm. Åtgärderna ska ske här i stället för på institutioner. Vad hon syftar på är en mellanvårdsenhet för ungdomar 13 - 18 år gamla, Tuben, och Ripagatan, ett stödboende med dygnetrunttillsyn.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.