Gårdarnas bästa recept
Annedalgårdens zucchinilåda
En zucchini
300 gram bondbönor
En rödlök
Prästost
Rapsolja
Oregano, koriander, salt, peppar
Ev. Matlagningsgrädde
Skiva zucchinin i centimetertjocka skivor och stek dem lätt i rapsolja. Förväll bönorna ett par minuter i kokande vatten. Hacka rödlök.
Lägg zucchini, bönor och lök i en ugnsform. Tillsätt kryddor och riven ost efter tycke och smak. Häll på lite grädde om du vill ha det såsigt. Gratinera i ugnen tills osten smält, det går snabbt.
Passar bra både till grillat och som ensamrätt.
Ängavallens lavendellammstek med rostad blomkål-hallonsalsa
Räkna med 0,8 kilo lammstek till fyra personer.
Lavendelglasyr
3 dl liter Lammbuljong
1 dl Balsamicovinäger
1 dl Honung
1 styck Schalottenlök
1 msk lavendelblommor
1 msk olivolja
Reducera allt till en simmig konsistens.
Bryn lammsteken i olivolja till den där gyllenbrun runt om. Stek sedan i ugn i 120 grader till 54 grader kärntemperatur och pensla minst tre gånger under tiden med glasyren.
Salsa
En liten blomkål
1 finhackade schalottenlök
125 gram hallon
1 msk olivolja
2 msk smör
Salt och peppar
3 msk hallonvinäger
1 msk honung
50 gram sockerärtor
1 dl lammbuljong
Skär blomkålen i fina buketter. Fräs dem i olivolja tills de får färg. Tillsätt schalottenlök och häll i vinäger, salt, peppar och honung. Tillsätt därefter lammbuljong och sockerärtor. Koka långsamt i cirka fem minuter och red av med kallt smör. Lägg i hallon strax inna det är dags att äta.
Servera med dragonpotatis, som tillagas på följande vis:
Koka 500 gram nypotatis och sväng den med 2 msk smör, en kvist hackad dragon och grovt salt innan servering.
Årets rätt på Bodarps-gården – Hallongazpacho
Svalkande soppa som får extra sting av lime och eventuellt lite vodka. Servera efter en kryddstark måltid eller som egen liten rätt. Gör soppan i förväg och förvara den kallt och frys den två timmar före servering.
Fyra portioner kräver 400 gram djupfrysta hallon.
Till sockerlagen
1 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
1 dl outspädd hallonsaft
1 dl vatten
4 msk strösocker
1 st lime - finrivetskal och saft
Ev. 3 msk vodka
Till servering:
Färska hallon
Strimlat Limeskal
Färsk mynta
Tina hallonen lite så att de kan mixas. Klyv vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull och lägg i vaniljstången. Häll i saft, vatten, socker och limesaft. Låt koka upp och rör tills sockret löst sig. Låt kallna. Det går snabbt om du ställer kastrullen i kallt vatten. Plocka upp vaniljstången och rör ner limeskal och vodka.
Mixa bären tillsammans med lite av den kalla lagen till en slät massa. Blanda den med resten av sockerlagen.
Häll upp soppan i en skål och ställ den i frysen cirka två timmar så att soppan blir isig och lite tjockare, som en lös sorbet. Rör om ett par gånger under tiden. Gör du soppan i god tid, ställ den först i kylen och frys den bara de två sista timmarna före servering.
Häll upp gazpachon i skålar eller glas. Garnera.