Annons

Gårdarnas bästa recept

Vad ska man göra med alla grönsaker? Här hittar du några riktigt smaskiga recept.
Trelleborg • Publicerad 16 juli 2009

Annedalgårdens zucchinilåda

En zucchini

Annons

300 gram bondbönor

En rödlök

Prästost

Rapsolja

Oregano, koriander, salt, peppar

Ev. Matlagningsgrädde

Skiva zucchinin i centimetertjocka skivor och stek dem lätt i rapsolja. Förväll bönorna ett par minuter i kokande vatten. Hacka rödlök.

Lägg zucchini, bönor och lök i en ugnsform. Tillsätt kryddor och riven ost efter tycke och smak. Häll på lite grädde om du vill ha det såsigt. Gratinera i ugnen tills osten smält, det går snabbt.

Passar bra både till grillat och som ensamrätt.

Ängavallens lavendellammstek med rostad blomkål-hallonsalsa

Annons

Räkna med 0,8 kilo lammstek till fyra personer.

Lavendelglasyr

3 dl liter Lammbuljong

1 dl Balsamicovinäger

1 dl Honung

1 styck Schalottenlök

1 msk lavendelblommor

1 msk olivolja

Reducera allt till en simmig konsistens.

Bryn lammsteken i olivolja till den där gyllenbrun runt om. Stek sedan i ugn i 120 grader till 54 grader kärntemperatur och pensla minst tre gånger under tiden med glasyren.

Annons

Salsa

En liten blomkål

1 finhackade schalottenlök

125 gram hallon

1 msk olivolja

2 msk smör

Salt och peppar

3 msk hallonvinäger

1 msk honung

50 gram sockerärtor

Annons

1 dl lammbuljong

Skär blomkålen i fina buketter. Fräs dem i olivolja tills de får färg. Tillsätt schalottenlök och häll i vinäger, salt, peppar och honung. Tillsätt därefter lammbuljong och sockerärtor. Koka långsamt i cirka fem minuter och red av med kallt smör. Lägg i hallon strax inna det är dags att äta.

Servera med dragonpotatis, som tillagas på följande vis:

Koka 500 gram nypotatis och sväng den med 2 msk smör, en kvist hackad dragon och grovt salt innan servering.

Årets rätt på Bodarps-gården – Hallongazpacho

Svalkande soppa som får extra sting av lime och eventuellt lite vodka. Servera efter en kryddstark måltid eller som egen liten rätt. Gör soppan i förväg och förvara den kallt och frys den två timmar före servering.

Fyra portioner kräver 400 gram djupfrysta hallon.

Till sockerlagen

1 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker

1 dl outspädd hallonsaft

Annons

1 dl vatten

4 msk strösocker

1 st lime - finrivetskal och saft

Ev. 3 msk vodka

Till servering:

Färska hallon

Strimlat Limeskal

Färsk mynta

Tina hallonen lite så att de kan mixas. Klyv vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull och lägg i vaniljstången. Häll i saft, vatten, socker och limesaft. Låt koka upp och rör tills sockret löst sig. Låt kallna. Det går snabbt om du ställer kastrullen i kallt vatten. Plocka upp vaniljstången och rör ner limeskal och vodka.

Mixa bären tillsammans med lite av den kalla lagen till en slät massa. Blanda den med resten av sockerlagen.

Annons

Häll upp soppan i en skål och ställ den i frysen cirka två timmar så att soppan blir isig och lite tjockare, som en lös sorbet. Rör om ett par gånger under tiden. Gör du soppan i god tid, ställ den först i kylen och frys den bara de två sista timmarna före servering.

Häll upp gazpachon i skålar eller glas. Garnera.

Lucas Dietrichson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons