Gäng misstänks för flera bilstölder

Efter ett flertal stölder och försök till stölder av bilar gör polisen nu en satsning för att komma till rätta med problemet. Riktade kontroller av bilar och fokus på misstänkta tjuvar är receptet.
Trelleborg • Publicerad 12 november 2011
Foto: Pawel Flato/SCANPIX
BIlden är arrangerad.
BIlden är arrangerad.Foto: Pawel Flato/SCANPIX

TRELLEBORG. Bara sedan förra helgen har nio bilstölder eller försök till bilstölder polisanmälts. Utöver det har polisen fått in fem anmälningar om stölder ur bilar. Senast i torsdags tog sig tjuvar in i två bilar som stod parkerade utanför Söderslättshallen. I båda fallen stals bilstereo, högtalare, blinkers och grillen på bilarna.

Polisen misstänker att ett och samma lokala gäng ligger bakom flera av bilstölderna.

-När det gäller vissa av bilmärkena har vi en ganska stark misstanke om vilket gäng det är som ligger bakom. De arbetar över ett större område och sysslar även med andra brott. Men det är fler än dem som är igång, säger biträdande närpolischef Jörgen Sjåstad.

Ofta rör det sig om äldre bilmodeller som är relativt lätta att komma in i och sedan tjuvkoppla. I flera av fallen har bilarna återfunnits senare samma dag.

-De verkar ta dem för att köra med dem helt enkelt. Det ger inga pengar att stjäla de här bilarna, det får man genom annat gods, säger Jörgen Sjåstad.

Polisen riktar nu in sitt arbete på att stävja tillgreppen av bilar.

-Vi har en satsning på det under den kommande perioden, säger Jörgen Sjåstad.

Satsningen inleddes under fredagen. Den innebär att polisen kommer att genomföra riktade kontroller under de tidpunkter på dygnet som stölder oftast sker.

-Bilar kommer att stoppas och kontrolleras, säger Jörgen Sjåstad.

Polisen kommer även att ha en ökad bevakning på platser där man vet att det misstänkta gänget håller till.

Trots att stölderna varit många under den senaste tiden ser polisen ingen större ökning av den här typen av brott. Under 2010 anmäldes sammanlagt 67 bilstölder, hittills i år har 62 anmälningar kommit in till polisen.

-Det har varit en vikande trend under många år, säger Jörgen Sjåstad.

Louise Löfgren
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.