Annons

Gammalt tak i modern tappning

Trenden att renovera gamla hus har gett papptaksindustrin ett rejält uppsving. Och modern teknik har gjort pappen underhållsfri.
Trelleborg • Publicerad 15 augusti 2006
Tomas Larsson och Jimmy Jeppsson (kepsen) är specialiserade på att lägga papptakt. De rör sig vant på takstegen när de lägger ut pappremsorna.Foto: 
Jimmy Jeppson kryper högst upp på nocken för att svetsa fast ännu en skarv.Foto: 
Papptak passar särskilt bra på hus som detta, med kupor i lite udda form och gamla anor. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Högt uppe på en byggnadsställning svetsar Tomas Larsson och Jimmy Jeppsson fast kanterna på pappremsorna. De ska lägga papptak på det lilla av de två Valldammshusen. Dels har det varit papp på huset en gång i tiden. Dels är det smidigt med papptak när man har kupor på taket. Tekniken de använder kallas listtäckning.

– Då spikar man fast trekantig läkt i lodräta rader med jämna mellanrum, förklarar takläggaren Jan Månsson. Därefter svetsar man fast pappremsor över läkten och till sist ska breda remsor på mellan dem.

Annons

Förr användes listtäckning för att man inte kunde svetsa. Det var enda sättet att undvika fukt i skarvarna.

– I dag handlar det bara om utseendet, det har ingen praktiskt betydelse, säger Jan Månsson. Fram till för 20 år sedan gjordes papptak av oxiderad papp, som sedan ströks med träkolstjära. Vart tredje år skulle taket tjäras om. I dag är pappen helt underhållsfri.

– Den görs av en gummiblandning och håller 40-45 år utan att man behöver gåra något. Kostnaden ligger på 340 kronor kvadratmetern inklusive läggning.

En papptaksläggare uppskattar inte sol och trettio graders värme. Den svarta gummiblandningen kan bli så het att man bränner sig rejält på händerna.

– När det är varmt kan vi bara jobba tidigt på dagen, säger Jan Månsson.

Papptak har fått en renässans de senaste åren.

– Vi märker att det är en rusch just nu. I Gislövs läge och Skåre har vi lagt många papptak, ibland på nybyggen, men främst på hus som vill ha tak som stämmer överens med den gamla stilen.

Jan Månsson har jobbat som papptaksläggare i sju år. Han arbetar för Ronnies takservice , ett av två företag som bildades när Trebolit Service lades ner på 90-talet och flyttade från stan.

– De som inte ville följa med bestämde sig för att starta eget inom takläggningsbranschen, berättar Jan Mårtensson. Och det finns att göra för båda firmorna, utan att de behöver konkurrera om jobben.

Louise Voll Ercolino

Annons

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons