Annons

Gammal stämning med ny fräschör

Trelleborg • Publicerad 29 juni 2007

HÖKÖPINGE

När omvandlingen av sockerbruksområdet diskuterats har bevarandet av fabrikslokalen varit viktigt för Vellinge kommun.

Annons

– Det har vi ställt krav på i detaljplanen. Och vi har haft många diskussioner med HSB om hur det ska se ut, säger Staffan Andersson, stadsarkitekt i Vellinge kommun.

När detaljplanen för fabrikslokalen nu är klubbad och planerna för resten av området börjar ta form är han nöjd med utformningen.

– De bevarar den gamla tegelarkitekturen med vallbågar och fönster och tar också fram portaler och gjutjärnspelare. Huset kommer att ha kvar den gamla karaktären, säger Staffan Andersson. Sonia Andersson på White arkitekter har ritat det nygamla huset.

– Vi har försökt ha kvar stämningen av industriområde, men ändå göra det fräscht, säger hon.

De allra flesta av de 88 lägenheterna ritas in i fabriksbyggnaden, ett hus som får namnet Kristallen. I en intilliggande maskinhall, som kallas Pärlan, planeras för ett fåtal lägenheter.

Lägenheterna blir mellan två och fem rum och kök. De får högt i tak, 3,1 meter. Samtliga utrustas med balkong, vissa indragna, eller uteplats. I bottenvåningen görs plats för kommersiella verksamheter, men även gemensamma utrymmen för hyresgäster.

Torbjörn Lindström på HSB tror att det blir ett stort intresse för lägenheterna i den gamla fabriken.

– Vi får se hur marknaden tar emot det. Men det är bra läge, med närhet till motorvägen och havet. Däri ligger styrkan, säger han.

Efter sommaren 2009 ska de första lägenhetsinnehavarna kliva över tröskeln till sina nya bostäder.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons