Gammal skandal dammas av i kyrka

Riventusiasm berövade nästan Trelleborg på en stor kulturskatt. Det visar en ny utställning i Trelleborgs kyrka som handlar om den gamla kyrkobyggnaden. Idén till en utställning fick kyrkokamrer Ingmar Krigsström på en loppmarknad för några år sedan.
Trelleborg • Publicerad 15 juli 2004
BILD:CLAES NYBERG
BILD:CLAES NYBERGFoto: 

- Jag hitta en kyrkomodell i gips och köpte den för några kronor, berättar han. - Ingen visste vilken kyrka det var men jag kände igen den. Det var den gamla kyrkan. BILD:CLAES NYBERG Nu står en ny inlånad modell av den gamla kyrkan i en sidobyggnad till Trelleborgs kyrka. Runt om i kyrkan finns också en mängd föremål från den gamla kyrkobyggnaden. Men det var en tillfällighet som gjorde att de finns kvar. " Ett skönt och värdigt kyrkorum lyfter sinnet uppåt, medan en gammal vanvårdad kyrka vittnar om ett svagt andligt liv". Uttalandet fälldes av biskopen Flensburg på ett prästmöte 1870 och det är något som den nyinsatte kyrkoherden Fredrik Carlsson tar fasta på. Redan året efter håller han kyrkoråd om att bygga en ny kyrka. Den gamla mörka medeltiden skulle ut och ge plats åt ny ljus modernitet. Det som hände sedan gick fort. - Det är en mycket dramatisk historia, säger Ingemar Krigsström. Arkitekten Helgo Zettervall blev tillfrågad och lämnade in ett förslag. Kyrkorådet godkände och 1872 gjorde kung Carl XV detsamma. - Dokumentet finns fortfarande bevarat i vårt arkiv, säger Ingemar Krigsström. När kyrkoherden Fredrik Karlsson plötsligt dog lades planerna i träda. Men den nya herden Peter Lundberg tog på nytt tag i saken. Den 27 februari 1881 hölls den sista gudstjänsten i den gamla kyrkan. Sedan sattes hackorna i kyrkomuren. Men då uppdagades skandalen. Rivningen hade påbörjats utan riksantikvariens kännedom och bakom putsen på väggarna visade sig vackra medeltida målningar, som i ivern höll på att försvinna. Men antikvarien råkade av en händelse bläddra i tidningen en dag och såg då att det skulle hållas auktion på timmer från kyrkan. Reaktionen lät inte vänta. Rivningen stoppades omedelbart. Det som fortfarande fanns kvar av målningar fotograferades och målades av. Föremål och delar av det gamla golvet sparades inför framtiden. Sedan fortsatte rivningar, som trots allt fått kungens godkännande. Och 1883 stod den nya kyrkan färdig. Utställningen visar nu upp delar av dessa målningar och föremål på vardagar mellan 10 och 16. En språkkunnig guide utlovas också till de som ytterligare vill förkovra sig i Trelleborgs kyrkas historia.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.